Wielkanocne jajka marynowane w buraczkach

Jajka marynowane w buraczkach to bardzo ciekawa alternatywa dla klasycznych jajek wielkanocnych. Marynowane w buraczkach jajka mogą być podawane w klasycznej formie lub jako jajka faszerowane. W obu wersjach smakują wyśmienicie! Poniżej przedstawiamy bardzo prosty przepis na wielkanocne jajka marynowane, które doskonale będą prezentować się na stole, będąc jednocześnie jego ozdobą. Przygotowanie jajek marynowanych jest bardzo proste, a czas przygotowania bardzo krótki!

Jak zrobić jajka marynowane – przepis

Jajka faszerowane składniki

  • 6 ugotowanych jajek
  • 200 – 300 ml świeżego, startego buraka
  • 250 ml wody
  • 250 ml octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3 -5 sztuk goździków
  • odrobina ziela angielskiego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • Majonez
  • Szczypiorek

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy
  2. Buraki obieramy i trzemy na tarce z drobnymi oczkami
  3. Do garnka wkładamy przyprawy i troszkę je prażymy, zalewamy wodą i gotujemy do 5 minut
  4. Dodajemy ocet winny lub ocet jabłkowy, sól oraz miód. Następnie dodajemy buraka, gotujemy mieszać i odstawiamy na 10 minut.
  5. Do dużego słoja lub innego szczelnego pojemnika wkładamy obrane jajka i zalać marynatą, zamknąć i schować do lodówki.
  6. Jajka po kilku godzinach są gotowe do spożycia.
  7. Połówki jajek podajemy na półmisku z dodatkiem majonezu i szczypiorku lub solo

Marynowane jajka – kilka ważnych porad

Do marynaty możemy dodać jeszcze kilka ziarenek pieprzu, a także liście laurowe. Nie jest to jednak konieczne.

Niektórzy zamieniają również miód na łyżkę cukru.

Oczywiście jajka można marynować znacznie dłużej, jednak już po kilku godzinach są gotowe

Marynowane jajka można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni

Jajka marynowane sprawdzają się nie tylko na święta, ale poprzez piękne zabarwienie białka jajek mogą być ozdobą stołu na różnych przyjęciach.