Wielkanocna pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanem

Biała kiełbasa wielu z nas kojarzy się właśnie ze świętami Wielkanocnymi. Można przyrządzić ją na wiele sposobów, jest także dodatkiem do rozmaitych dań, np. żurku czy białego barszczu. Dzisiaj przedstawimy przepis, w którym to biała kiełbasa zapiekana będzie odgrywała rolę główną, a towarzyszyć będzie jej chrzan, który także kojarzy się ze świętami i jest jednym ze świątecznych symboli – wielkanocna pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym! Jeżeli lubisz białą kiełbasę jest to przepis idealny dla Ciebie!

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym – przepis

Zapiekana biała kiełbasa ma doskonały smak, który docenią z pewnością wszyscy smakosze mięsa. W smaku biała kiełbasa różni się od kiełbasy klasycznej, jest delikatniejsza. Jednak w połączeniu z chrzanem jej smak staje się znacznie wyrazistszy. Dużym atutem tego dania jest także fakt, że do jego przyrządzenia nie potrzebujemy wielu składników. Jeżeli raz spróbujesz, z pewnością częściej będziesz robił domową białą kiełbasę!

Kiełbasa zapiekana składniki

Są to składniki na 6 porcji dania z białą kiełbasą pieczoną

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju lub łyżka masła
  • Połowa czerwonej papryki
  • Połowa żółtej papryki
  • Połowa marchewki
  • Natka pietruszki

Składniki do sosu

  • Duże opakowanie śmietany 18%
  • 2-3 łyżeczki chrzanu (może być gotowy ze słoiczka)
  • 4 łyżki mleka (może być bulion)
  • 1 mała łyżeczka mąki
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1 kg kiełbasy białej natnij, a następnie kiełbasę przełóż naczynia żaroodpornego
  2. Obrać cebulę, pokroić w plasterki.
  3. Przygotować patelnię z olejem, nagrzać i dodać cebulę i smażyć cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli.
  4. Pokroić paprykę w kosteczkę, a marchewkę w cienkie paseczki.
  5. Wszystko nakładamy na białą kiełbasę.
  6. Kiełbasę włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 45 minut
  7. Białą kiełbasę wyciągnij z piekarnika, jednak jeszcze go nie wyłączaj

Domowy sos chrzanowy – przygotowanie

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Przygotowany sos potrzebny jest do polania kiełbasy. Zalej kiełbasę. Polaną sosem kiełbasę wkładamy znów do piekarnika i zapiekamy przez kolejne 15 minut.

Podawanie białej kiełbasy jest bardzo proste. Po upieczeniu całości wyłóż białą kiełbasę na półmisek lub od razu na talerze. białą kiełbasę podawaj posypaną natką pietruszki. Zapiekana w sosie chrzanowym kiełbasa to w pełni gotowe danie, które można podawać bez innych dodatków. Jednak, doskonale sprawdzi się z pieczywem. Jeżeli dotąd nigdy nie przyrządzałeś tego dania – spróbuj! Tak przygotowana biała kiełbasa na pewno stanie się rodzinnym przysmakiem! Jeżeli nie lubisz chrzanu, wcale nie musisz go używać. Możesz zastąpić go musztardą.