Spaghetti
Spaghetti to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw. Najpopularniejsze jest spaghetti bolognese, a wiec makaron spaghetti z sosem pomidorowym oraz przyprawami. Do tego spaghetti dodaje się również mięso mielone i kilka dodatkowych przypraw oraz potrzebnych składników. Klasyczne spaghetti zawsze jest z mięsem-jeżeli nie z mięsem mielonym to z boczkiem. Zachęcamy do zapoznania się z klasycznym przepisem na spaghetti bolognese.

Spaghetti bolognese z sosem pomidorowym – przepis
Jest wiele odmian spaghetti. W wielu regionach Włoch można spotkać różne jego rodzaje. W regionie Bolonii najpopularniejsze jest oczywiście spaghetti bolognese, gdyż stamtąd pochodzi ten znany sos robiony na bazie mięs mielonych, a także warzyw i wytrawnego wina.
Makaron spaghetti – składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 g makaronu spaghetti
- 200 g boczku (opcjonalnie)
- 1 litr bulionu
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 ml mleka
- Trochę oleju do smażenia
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Szczypta oregano
- Odrobina sera do posypania (np. Ser parmezan)
- 2 łodygi selera naciowego
Jak przygotować spaghetti bolognese?
- Drobno siekamy cebulę i wrzucamy ja na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmaż, aż będzie rumiana
- Ząbki czosnku pokrój drobno i dodaj do cebuli
- Posiekaj drobno seler i również dodaj na patelnię. Po kilku minutach, wszystkie warzywa przełóż do dużego garnka.
- Na patelni umieszczamy mięso, dodajemy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy mięso.
- Drobno kroimy boczek i dodajemy także.
- Kiedy mięso będzie gotowe, przekładamy do garnka, w którym są już warzywa.
- Całość zalewamy gorącym bulionem oraz winem, dokładamy przyprawy, Wszystko dokładnie mieszamy.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki.
- Gotujemy na małej mocy palnika, pod przykryciem przez ok. 30-40 minut.
- Gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Niektórzy przekładają makaron do sosu, inni układają makaron na talerzach, a następnie polewają sosem.
- Całość poprósz startym serem.
Sos boloński ma specyficzny smak, a makaron z jego dodatkiem, smakuje wyśmienicie. W przepisie użyty został makaron spaghetti, jednak zaleca się, aby był to makaron nieco grubszy, gdyż ten może nie utrzymać kawałków mięsa. Warto czasem zrobić to danie kuchni włoskiej i cieszyć się wyjątkowym smakiem z południa! Wszystkim życzymy smacznego!