Spaghetti

Spaghetti to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw. Najpopularniejsze jest spaghetti bolognese, a wiec makaron spaghetti z sosem pomidorowym oraz przyprawami. Do tego spaghetti dodaje się również mięso mielone i kilka dodatkowych przypraw oraz potrzebnych składników. Klasyczne spaghetti zawsze jest z mięsem-jeżeli nie z mięsem mielonym to z boczkiem. Zachęcamy do zapoznania się z klasycznym przepisem na spaghetti bolognese.

Spaghetti bolognese z sosem pomidorowym – przepis

Jest wiele odmian spaghetti. W wielu regionach Włoch można spotkać różne jego rodzaje. W regionie Bolonii najpopularniejsze jest oczywiście spaghetti bolognese, gdyż stamtąd pochodzi ten znany sos robiony na bazie mięs mielonych, a także warzyw i wytrawnego wina. 

Makaron spaghetti – składniki

  • 500 g mielonej wołowiny 
  • 500 g makaronu spaghetti 
  • 200 g boczku (opcjonalnie)
  • 1 litr bulionu 
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 2 łyżki koncentratu 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 100 ml mleka 
  • Trochę oleju do smażenia 
  • Szczypta soli 
  • Szczypta pieprzu 
  • Szczypta oregano 
  • Odrobina sera do posypania (np. Ser parmezan)
  • 2 łodygi selera naciowego

Jak przygotować spaghetti bolognese?

  1. Drobno siekamy cebulę i wrzucamy ja na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmaż, aż będzie rumiana
  2. Ząbki czosnku pokrój drobno i dodaj do cebuli 
  3. Posiekaj drobno seler i również dodaj na patelnię. Po kilku minutach, wszystkie warzywa przełóż do dużego garnka. 
  4. Na patelni umieszczamy mięso, dodajemy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy mięso. 
  5. Drobno kroimy boczek i dodajemy także. 
  6. Kiedy mięso będzie gotowe, przekładamy do garnka, w którym są już warzywa.
  7. Całość zalewamy gorącym bulionem oraz winem, dokładamy przyprawy, Wszystko dokładnie mieszamy. 
  8. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. 
  9. Gotujemy na małej mocy palnika, pod przykryciem przez ok. 30-40 minut. 
  10. Gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  11. Niektórzy przekładają makaron do sosu, inni układają makaron na talerzach, a następnie polewają sosem. 
  12. Całość poprósz startym serem. 

Sos boloński ma specyficzny smak, a makaron z jego dodatkiem, smakuje wyśmienicie. W przepisie użyty został makaron spaghetti, jednak zaleca się, aby był to makaron nieco grubszy, gdyż ten może nie utrzymać kawałków mięsa. Warto czasem zrobić to danie kuchni włoskiej i cieszyć się wyjątkowym smakiem z południa! Wszystkim życzymy smacznego!