Lazania

Lazania (lasagne) to rodzaj makaronu. Są to duże płaty makaronu, pomiędzy które umieszcza się sos lub farsz. Całość jest zapiekana. Najczęściej przyrządza się dwa rodzaje lazani, bolognese oraz napoli. Jak same nazwy wskazują lazania to typowe włoskie danie – tam powstała, jednak bardzo szybko rozpowszechniła się w całej Europie, a nawet i daniel. Dziś lazania jest dobrze znana w Polsce. Makaron do lazani można kupić w każdym sklepie spożywczym, a jej przygotowanie nie jest trudne!

Lazania z dodatkiem mięsa mielonego – przepis

Lazania nie jest daniem trudnym w przygotowaniu. POtrzeba do niego jednak kilku ważnych składników, aby była naprawdę pyszna. Do zrobienia lazanii używa się najcześciej mielone mięso, ser żółty, sos mięsny i oczywiście makaron lazania. Do tego jeszcze kilka innych, drobniejszych składników, takich jak 2-3 łyżki masła czy maki. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem oraz do jego przygotowania!

Lazania – składniki

  • 1 opakowanie makaronu lazania
  • 500 g mięsa mielonego (np. łopatki wieprzowej)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 koncentrat pomidorowy (mały) lub 1/3 szklanki sosu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag sera żółtego lub kawałek sera mozzarella
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta bazylii
  • Szczypta oregano
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • Szklanka mleka
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie lazanii

  1. Cebulę drobno kroimy
  2. Czosnek siekamy bardzo drobno
  3. Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy.
  4. Dodajemy pomidory oraz koncentrat pomidorowy.
  5. Dodajemy sól, pieprz, oregano oraz bazylię. Przykrywamy i chwilę dusimy.
  6. Przygotowujemy makaron. Podgotowujemy go w osolonej wodzie kilka minut.
  7. Przygotowujemy sos beszamelowy. Potrzebujemy do tego patelni, na której rozpuszczamy masło. Wyłączamy ogień i wsypujemy mąkę. Mieszamy, aż do powstania gładkiej masy bez grudek. Dolewamy mleko i podgrzewamy ciągle mieszając.
  8. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je oliwą z oliwek i układamy płaty lazanii. Następnie smarujemy go sosem beszamelowym i układamy farsz. Układamy kolejną warstwę makaronu i postępujemy dokładnie tak samo. Kiedy skończy się makaron, wszystko posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na 20 min, w temperaturze 180 stopni.

Makaron lazania zawsze warto mieć w domu. Dzięki temu, można sprawnie i szybko przygotować smaczne danie. Farsz do lazanii można zrobić z najróżniejszych składników – często z tego, co akurat masz w swojej lodówce. Lazania to danie bardzo syte – już po zjedzeniu jednego kawałka można zaspokoić głód.

Wszystkim życzymy smacznego!