Sernik
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Tradycyjny sernik, to sernik pieczony, kremowy sernik o wyjątkowym smaku. Jest jednak wiele rodzajów serników – puszysty sernik z kruchym ciastem, sernik na zimno, sernik gotowany, sernik z rosą, a nawet sernik dyniowy i wiele, wiele innych. My przedstawiamy sernik tradycyjny, bardzo prosty w przygotowaniu (to chyba najprostsza wersja klasycznego sernika) składającego się wyłącznie z masy serowej z dodatkami. O smaku sernika zazwyczaj decydują właśnie te dodatki, ilośc cukru, a także jakość wybranego sera. Aby zrobić puszysty sernik należy pamiętać, że ser musi być naprawdę bardzo gładki, często trzeba przepuszczać go przez maszynkę.
Tradycyjny sernik – prosty przepis
W naszym przepisie na sernik idealny znajduje się zaledwie 6 produktów. Większość z nich mamy najczęściej w swojej kuchni, zatem sernik można zrobić niemal zawsze, mając do dyspozycji ser. Sernik z dodatkiem cukru waniliowego lub olejku waniliowego smakuje wyśmienicie. Chcesz wiedzieć, jak zrobić sernik idealny? Oto przepis na pyszny sernik!
Składniki na idealny sernik
- 1 wiaderko sera (kg sera)
- 4 jajka
- 200 g masła
- 150 g szklanki cukru
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3-4 krople olejku waniliowego
Jak zrobić puszysty sernik – przygotowanie
- Ser z wiaderka wraz z jajkami i roztopionym masłem przełóż do miski
- Dodaj cukier, skrobię ziemniaczana, a także olejek.
- Całość wymieszaj mikserem
- Włącz piekarnik na 190 stopni góra/dół
- Przygotuj tortownicę, wyłóż ja papierem do pieczenia
- Wylej masę serową do tortownicy, wyrównaj
- Ciasto włóż do piekarnika
- Po 20 minutach pieczenia, zmniejsz temperaturę do 150 stopni, a po kolejnych 30 minutach, znów zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez pół godziny.
- Sernik wyciągnij z piekarnika. Kiedy nieco się ochłodzi, posyp ciasto cukrem pudrem.
Teraz już wiesz, jak zrobić idealny sernik!
Kremowy sernik (domowy sernik) na wiele sposobów
Jest wiele odmian sernika. sernik dyniowy, sernik gotowany, sernik królewski, sernik na kruchym spodzie, sernik nowojorski, waniliowy sernik, sernik baskijski, czekoladowy sernik, sernik na zimno z galaretką – opcji jest naprawdę wiele, a każdy sernik jest wyjątkowo pyszny. Sa serniki, które trzeba piec, ale są też serniki, które nie wymagają pieczenia.
Sernik na kruchym spodzie – pyszny sernik na każdą okazję
Składniki na kruche ciasto
- 3 żółtko zimne (jajka powinny być wyciągnięte z lodówki tuż przed rozpoczęciem pieczenia)
- pół szklanki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- kopiasta łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 masło zimne
- 150 g mąki
- Wszystkie składniki suche przesiewamy do miski i mieszamy
- Dodajemy rozdrobione, ale zimne masło (można pociąć je na kawałeczki, ale musi być zimne)
- Dodajemy żółtka i szczyptę soli (jajka powinny być prosto z lodówki)
- Całość wyrabiamy na gładkie ciasto
- Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.
- Wałkujemy ciasto, wykładamy nim blachę i podpiekamy w piekarniku przez ok. 15 min w temperaturze 180 stopni
- Po upieczeniu wylewamy masę serową i pieczemy sernik przez ok. godzinę w temperaturze 170 stopni góra/dół.
Masę do tego sernika robimy dokładnie tak samo, jak w przypadku klasycznego sernika, który podaliśmy wczesnej.