Biszkopt
Dobry biszkopt to połowa sukcesu, jeżeli chodzi o ciasta. Robiąc go, często chcemy, aby był wysoki, puszysty i po prostu pyszny! Jak upiec biszkopt, aby był idealny? W naszym przepisie znajdziesz kilka cennych rad, które pozwolą Ci zrobić biszkopt wyjątkowo smaczny, który nada się do wielu wypieków. Oczywiście biszkopt można kupić gotowy — jednak ten upieczony w domu, smakuje znacznie lepiej!
Tradycyjny biszkopt — przepis na puszysty biszkopt
Aby upiec biszkopt idealny wcale nie trzeba wielu składników. Do ciasta biszkoptowego wystarcza zaledwie 4 produkty! To naprawdę niewiele biorąc pod uwagę, że efekt jest bardzo zadawalający – wysoki i puszysty biszkopt.
Składniki na biszkopt idealny (biszkopt jasny)
- 150 g mąki pszennej tortowej (1 szklanka mąki pszennej)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 7 jajek
- 150 g cukru (3/4 szklanki cukru)
Jak zrobić biszkopt? Przygotowanie
- Do miski wsyp dwa rodzaje mąki i dobrze wymieszaj i odstawiamy
- Białka oddzielamy od żółtek
- Białka wlewamy do suchej miski i miksujemy na sztywną pianę
- Kiedy piana będzie już sztywna, dokładamy cukier, najlepiej po łyżce, cały czas miksując. Masa powinna być gęsta i kremowa. Czas ubijania może być długi
- Dodajemy żółtka i miksujemy
- Do masy dodajemy mieszankę mąk i nadal mieszamy.
- Przygotowujemy tortownicę z obręczą, wykładamy ja papierem do pieczenia i wylewamy masę.
- Ciasto wkładamy do piekarnika. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni.Czas pieczenia ok. pół godziny. Sprawdzamy, czy jest gotowy przy pomocy drewnianego suchego patyczka.
- Po upieczeniu pozostawiamy biszkopt w formie, aż do wystygnięcia.
Jest to sprawdzony przepis, który zawsze się udaje! Niektórzy chcąc, aby wyrósł wyższy biszkopt dodają do masy kilka łyżek oleju roślinnego. Oczywiście, można to zrobić! O czym należy pamiętać robiąc biszkopt? O tym, że jajka powinny być w temperaturze pokojowej – to bardzo ważne! Niektórzy stosują także metodę biszkoptu rzucanego. Czym jest biszkopt rzucany? W cieście mogą nagromadzić się pęcherzyki powietrza. Kiedy pęcherzyki łączą się, ciasto może opaść. Chcąc tego uniknąć, wiele osób, rzuca ciastem z wysokości ok. 30-40 cm, na blat stołu lub podłogę.
Rodzaje biszkoptów: biszkopt jasny, biszkopt kakaowy (biszkopt ciemny), biszkopt bezglutenowy
Rodzajów biszkoptów jest naprawdę wiele. Dodając do masy kakao, można uzyskać ciemny biszkopt – kakaowy. Z kolei korzystając z mieszanki maki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej, można zrobić pyszny biszkopt bezglutenowy. Popularny, jednak trudny w wykonaniu, jest biszkopt geueński, w którym jajka w całości ubija się od razu z cukrem, jednak w kąpieli wodnej. Jest on wtedy niezwykle sprężysty. Z kolei do biszkoptu sponge dodaje się pod koniec masło, co sprawia, że ciasto jest mniej kruche.
Dobry biszkopt nadaje się na wiele ciast, a przede wszystkim do wykonania piętrowych tortów. Trzeba wykazać się niemała wprawą, aby przeciąć na pół lub na trzy części wysoki biszkopt. Im bardziej będzie zwarty i elastyczny, tym łatwiej będzie go ciąć, a im bardziej kruchy, tym zadanie to będzie trudniejsze.