Mazurek wielkanocny przepis

W ciągu świąt chcemy zjeść pyszne przysmaki, delektować się smakami i potrawami, których na co dzień raczej nie przyrządzamy. Dlatego dziś przedstawiamy przepis wyjątkowy, świąteczny, który na pewno spodoba się podniebieniu Twojemu i Twojej rodziny! A jaki to przepis? Oczywiście na Mazurka Wielkanocnego, a więc ciasto, które kojarzy się ze świętami i nadchodzącą wiosną. Jak zrobić mazurek wielkanocny? Zapraszamy do wspólnego pieczenia – razem przygotujmy wielkanocne mazurki!

Prawdziwy mazurek wielkanocny to tradycyjne ciasto, które w okresie świąt Wielkiej Nocy przyrządzane jest w wielu polskich domach. Tradycyjny mazurek Wielkanocny to ciasto składające się z kruchego spodu (kruche ciasto), a także z słodkiego kremu, nadzienia. Krem ten może mieć różnorodny smak – wedle upodobań. Dla jednych będzie to krem budyniowy, dla innych kajmakowy tworząc mazurek budyniowy i mazurek kajmakowy. Niektórzy decydują się na mazurka marcepanowego. A mazurek różany? Oczywiście też ma swoich zwolenników i smakuje wyjątkowo smacznie! Jednak każdy smak będzie dobry, pod warunkiem, że lubisz go Ty i Twoja rodzina. Zatem do działa!

Mazurek wielkanocny kajmakowy

Składniki na ciasto na formę 24 x 34

·     Mąka – 2,5 szklanki

·     Masło – 1 kostka

·     Cukier puder – ½ szklanki

·     Śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki

·     Żółtka jajek – 2 sztuki

Składniki na masę

·     Masa kajmakowa – 1 puszka

·     Nutella – mały słoiczek

·     Czekolada gorzka – 1 sztuka

·     Orzechy prażone laskowe – 100 g

·     Płatki migdałów – małe opakowanie

Przygotowanie ciasta kruchego

1.    Do miski wkładamy mąkę, cukier puder i masło. Masło należy przed dodaniem pokroić w kostkę. Następnie dodajemy śmietanę oraz żółtka.

2.    Całość należy dokładnie wyrobić, najlepiej ręcznie, aż będzie zupełnie zwarte. Może to trochę potrwać.

3.    Cisto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 60 minut.

4.    Przygotuj foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia.

5.    Rozwałkuj ciasto i przełóż na foremkę.

6.    Aby ciasto pięknie się prezentowało, z ciasta które pozostanie można wykonać boki. Z cista można uformować kuleczki lub paseczki, którymi można obłożyć boki. Wyższe ranty przydadzą się do potrzymania kremu.

7.    Całość umieszczamy w piekarniku. 200 stopni przez 20 minut.

8.    Ciasto wyjmujemy i odkładamy

Przygotowanie kremu

1.    Rozpuść czekoladę w rondelku, dodaj puszkę kajmaku i krem czekoladowy.

2.    Podgrzewaj, ale nie gotuj, aż do połączenia wszystkich składników

3.    Całość kremu wyłóż na ciasto kruche

4.    Ciasto posyp migdałami

Kilka cennych rad do upieczenia mazurka wielkanocnego idealnego!

1.    Mąka, masło oraz śmietana to składniki, które powinny być zimne. Nie wyjmuj zatem ich wcześniej z lodówki, a dopiero przed samym rozpoczęciem pieczenia. To ważne, aby kruche ciasto było smaczne.

2.    W sytuacji, gdyby ciasto nie chciało stworzyć jednolitej masy, możesz dołożyć łyżkę śmietany. Wtedy z pewnością zrobi się bardziej plastyczne i wyrobisz piękną jednolitą masę.

3.    Jeżeli nie lubisz płatków migdałowych, możesz wykorzystać ulubione orzechy, albo bakalie. Oczywiście dodatki mogą być najróżniejsze, takie jak lubisz – to przecież ma być smaczne ciasto, po które z chęcią będziesz sięgał!

4.    Mazurek wielkanocny można dodatkowo udekorować najróżniejszymi słodkościami. Jeżeli masz zdolności plastyczne, możesz narysować kolorowym lukrem na mazurku kwiaty, bazie lub inne motywy kojarzące się z wiosną i świętami Wielkanocnymi. Bardzo chętnie robią to dzieci. Nie bójmy się angażować ich do wspólnego pieczenia świątecznych smakołyków, a zwłaszcza do ich ozdabiania. Niech wkład w przygotowania świąteczne mają wszyscy domownicy!

Tradycyjny mazurek wielkanocny – co warto o nim wiedzieć?

Podając mazurka na stół można gościom lub domownikom przekazać najważniejsze informacje o nim. Ciekawostka jest np. to, że mazurek orzechowy został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Warto także pamiętać, że mazurek jest ciastem niskim. Nikt nie powinien wam zarzucić, że wyszedł „zakalec”, bo ciasto jest niskie – takie właśnie ma być! W tym przypadku liczy się nie wielkość ciasta, a jego wyjątkowy smak. W internecie oraz w książkach kucharskich można znaleźć znacznie więcej przepisów na różnorodne mazurki wielkanocne, również na dietetyczny mazurek. Jeżeli jesteś na diecie, liczysz swoje kalorie lub po prostu nie chcesz w święta przesadzić z ilością słodkiego, z pewnością znajdziesz przepis, który będzie zawierał minimalne ilości cukru.

Wielkanocny mazurek to ciasto wyjątkowe – z długą tradycją, smaczne i pięknie prezentujące się na świątecznym stole. Zachęcamy do zrobienia go na święta, tym bardziej, że naprawdę nie jest trudny w przygotowaniu! Życzymy smacznych i wesołych świąt Wielkiej Nocy!