Placek z rabarbarem
Placek z rabarbarem to z jednej strony słodkie ciasto, z drugiej orzeźwiające. Wszystko za sprawą nieco kwaśnego smaku rabarbaru. Jest to zatem idealne ciasto na lato. Doskonale smakuje z lemoniadą, albo kompotem, lubią je dzieci i dorośli. Nie jest też skomplikowane w przygotowaniu. Jeżeli lubisz rabarbar, albo nigdy go nie jadłeś i chciałbyś spróbować, wykorzystaj nasz przepis!
Szybkie ciasto rabarbarowe – sprawdzony przepis
Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne, wilgotne ciasto z kwaskowatym rabarbarem. Z przepisu przygotujesz ciasto idealne, które będzie smakować całej rodzinie! Jest to proste ciasto, z którego przygotowaniem każdy sobie poradzi! Doskonale smakuje zarówno do kawy, jak i herbaty. Dzieci mogą zajadać sie tym ciastem popijając je kakao. Pieczenie ciast jogurtowych to sama przyjemność!
Składniki na puszyste ciasto rabarbarowe
- 300 g maki pszennej
- 7 sztuk łodyg rabarbaru
- 5 jajek
- Pół szklanki oleju
- 4 łyżki jogurtu
- Pół szklanki cukru
- 1 woreczek cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier puder do dekoracji
Placek rabarbarowy – przygotowanie
- Zacznij od umycia rabarbaru i pokrojenia go w drobne kawałki.
- Włącz piekarnik na 180 stopni.
- Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Do innego naczynia wsyp cukier zwykły i cukier waniliowy, wbij jajka i miksuj na puszystą masę.
- Wlewamy olej i miksujemy.
- Dodajemy jogurt, mieszamy nadal.
- Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, można użyć do tego miksera.
- Przygotowujemy formę do pieczenia. Smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy.
- Kawałki rabarbaru poukładaj na wierzchu ciasta.
- Włóż ciasto do piekarnika. Czas pieczenia ciasta wynosi ok. 45 minut.
- Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Placek z pokrojonym rabarbarem, to szybkie ciasto jogurtowe, które należy podawać po przestygnięciu. Ciasto jogurtowe wychodzi wysokie i puszyste. Wykorzystanie rabarbaru w kuchni to doskonały pomysł dla przełamania słodkich potraw, w szczególności ciast. Można dodawać go również do najróżniejszych sałatek. Wilgotne ciasto jogurtowe będzie zachowywało swój wyjątkowy smak, jeżeli będzie przechowywane pod bawełnianą ściereczką.
Rabarbar jest bardzo zdrowy. Jest źródłem wielu witamin, w szczególności z grupy A, C, a także E. Znajduje się w nim kwas foliowy, potas oraz błonnik, a także żelazo, wapń i magnez. Ma bardzo mało kalorii, zatem jeżeli do ciasta dodasz niewiele cukru, będzie to deser zdrowy. Rabarbar jest również niskoglikemiczny. Ma właściwości grzybobójcze, antyutleniające, przeciwzapalne. Ciasto z kwaśnym rabarbarem jest bardzo dobre. Życzymy smacznego!