Szaszłyki

Zbliża się wiosna, a wraz z wiosną nadchodzi czas grillowania. Na grillu nie może obok kiełbasek zabraknąć oczywiści szaszłyka! Szaszłyki jednak nie są wyłącznie daniem grillowym. Może je także przyrządzić w domu na obiad o każdej porze roku! Ogromna zaletą szaszłyków jest to, że można na nich umieścić wszystko to co lubisz najbardziej! Zachęcamy do zapoznania się z naszym przepisem na pyszne szaszłyki!

Grillowane szaszłyki – szaszłyki warzywne i szaszłyki drobiowe – przepis

Domowe szaszłyki smakują wybornie zarówno kiedy są robione na grillu ogrodowym, jak i grillowane w piekarniku. Jak przygotować szaszłyki? Idealne szaszłyki są bardzo proste w przygotowaniu. Najdłuższy proces to marynowanie mięsa, cała reszta to zaledwie kilkanaście minut! Kolorowe szaszłyki pięknie się prezentują i są bardzo smaczne. A od tego, jakich składników użyjemy, zależy to, czy będą też zdrowe! Zatem, zaczynajmy!

Marynowanie mięsa

Składniki na marynatę:

  • mięso wieprzowe lub mięso z kurczaka np. 2 piersi z kurczaka
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta chili
  • Szczypta kminku
  • Szczypta oregano
  • 2 łyżki soki z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku

Szaszłyki można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Szaszłyki wieprzowe smakują doskonale, ale można również wybrać mięso z kurczaka lub indyka.

Mięso kroimy na kawałeczki, najlepiej ok. 3 cm. Kawałki kurczaka przekładamy do miski i dodajemy wszystkie składniki do marynaty. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki. Najlepiej, aby mięso marynowało się kilka godzin, jednak, jeśli nie masz tyle czasu, godzina wystarczy.

Składniki potrzebne do zrobienia szaszłyków

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • Papryka czerwona
  • Papryka żółta
  • Papryka zielona
  • Kilka pieczarek
  • 1 łyżka miodu do glazurowania szaszłyków
  • Kilka łyżek ziół prowansalskich

 Soczyste szaszłyki – przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy w niewielkie kawałki
  2. Następnie bierzemy długa wykałaczkę do szaszłyków i zaczynamy nabijać na zmianę warzywa oraz mięso, tak, aby stworzyć kolorowe szaszłyki.
  3. Następnie posypujemy szaszłyki ziołami i smarujemy miodek.
  4. Kolorowe szaszłyki z kawałkami papryki, pieczarkami i resztą składników, układamy na grillu.
  5. Obracaj szaszłyki co kilka minut. Grillujemy szaszłyki tak długo, aż mięso oraz warzywa będą miękkie.

Klasyczne szaszłyki zawierają tylko kilka składników. Wszystkie składniki szaszłyka powinny być jak najbardziej kolorowe. Niektórzy dokładają do szaszłyka również plasterki boczku (np. wędzonego boczku).

Życzymy smacznego!