Wielkanocne paszteciki w cieście francuskim
Wielkanocne paszteciki w cieście francuskiem to szybka przekąska, która jest bardzo łatwo w przygotowaniu. Do przyrządzenia pasztecików wystarczy kilka składników. Jeżeli akurat masz pod ręką mięso z rosołu i warzywa, wykonanie pasztecików będzie jeszcze szybsze! Czas przygotowania tej potrawy jest krótki, a paszteciki są wyjątkowe w smaku. Z całą pewnością jest to doskonała propozycja na okres świąteczny!
Wielkanocne paszteciki
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 600- 800 g mięsa wraz z warzywami z bulionu
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- Sól – do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- Pół łyżeczki octu balsamicznego
Przygotowanie pasztecików z ciasta francuskiego
- Mięso ugotowane w rosole oraz warzywa z rosołu wyjmujemy.
- Mięso obieramy, aby było bez kości.
- Mięso i warzywa drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę, aby stworzyć jednolitą masę.
- dodajemy resztę składników: bułkę tartą, jedno jajko, pieprz, papryka, sól, oregano i ocet balsamiczny. wszystko mieszamy.
- Drugie jajko trzeba rozbełtać (będzie potrzebne do posmarowania pasztecików)
- Arkusz ciasta francuskiego można delikatnie rozwałkować
- Na arkusz ciasta francuskiego wyłóż przygotowany farsz i zawiń rulon ciasta francuskiego
- Nożem kroimy rulon ciasta na proste kawałki lub na skos tworząc małe paszteciki
- Można brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem podobnie jak wierzch pasztecików.
- Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika
- Paszteciki pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni
Wielkanocne paszteciki w cieście francuskim
Gotowe ciasto francuskie to bardzo wygodne rozwiązanie. Dzięki niemu przygotowanie pasztecików zajmuje naprawdę niewiele czasu. Całe przygotowanie pasztecików zajmuje niecałe 50 minut, z czego większość to pieczenie. Kilka lub kilkanaście małych pasztecików to świetna propozycja na każdy dzień, nie tylko na święta! Paszteciki mogą mieć zupełnie inny farsz. W farszu mogą znajdować się grzyby, pieczarki. Doskonale smakują również paszteciki z czerwoną soczewicą. Jeżeli pozostanie Ci nieco rosołu, możesz na jego bazie zrobić barszcz, który świetnie komponuje się z pasztecikami. Paszteciki można mrozić! Jeżeli odpowiednio dobierzemy składniki, wyeliminujemy mięso i kupimy lub zrobimy arkusz wegańskiego ciasta, będzie to danie idealne dla wegan i wegetarian. Życzymy smacznego!