Wielkanocne paszteciki w cieście francuskim

Wielkanocne paszteciki w cieście francuskiem to szybka przekąska, która jest bardzo łatwo w przygotowaniu. Do przyrządzenia pasztecików wystarczy kilka składników. Jeżeli akurat masz pod ręką mięso z rosołu i warzywa, wykonanie pasztecików będzie jeszcze szybsze! Czas przygotowania tej potrawy jest krótki, a paszteciki są wyjątkowe w smaku. Z całą pewnością jest to doskonała propozycja na okres świąteczny!

Wielkanocne paszteciki

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 600- 800 g mięsa wraz z warzywami z bulionu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • Sól – do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • Pół łyżeczki octu balsamicznego

Przygotowanie pasztecików z ciasta francuskiego

  1. Mięso ugotowane w rosole oraz warzywa z rosołu wyjmujemy.
  2. Mięso obieramy, aby było bez kości.
  3. Mięso i warzywa drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę, aby stworzyć jednolitą masę.
  4. dodajemy resztę składników: bułkę tartą, jedno jajko, pieprz, papryka, sól, oregano i ocet balsamiczny. wszystko mieszamy.
  5. Drugie jajko trzeba rozbełtać (będzie potrzebne do posmarowania pasztecików)
  6. Arkusz ciasta francuskiego można delikatnie rozwałkować
  7. Na arkusz ciasta francuskiego wyłóż przygotowany farsz i zawiń rulon ciasta francuskiego
  8. Nożem kroimy rulon ciasta na proste kawałki lub na skos tworząc małe paszteciki
  9. Można brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem podobnie jak wierzch pasztecików.
  10. Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika
  11. Paszteciki pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni

Wielkanocne paszteciki w cieście francuskim

Gotowe ciasto francuskie to bardzo wygodne rozwiązanie. Dzięki niemu przygotowanie pasztecików zajmuje naprawdę niewiele czasu. Całe przygotowanie pasztecików zajmuje niecałe 50 minut, z czego większość to pieczenie. Kilka lub kilkanaście małych pasztecików to świetna propozycja na każdy dzień, nie tylko na święta! Paszteciki mogą mieć zupełnie inny farsz. W farszu mogą znajdować się grzyby, pieczarki. Doskonale smakują również paszteciki z czerwoną soczewicą. Jeżeli pozostanie Ci nieco rosołu, możesz na jego bazie zrobić barszcz, który świetnie komponuje się z pasztecikami. Paszteciki można mrozić! Jeżeli odpowiednio dobierzemy składniki, wyeliminujemy mięso i kupimy lub zrobimy arkusz wegańskiego ciasta, będzie to danie idealne dla wegan i wegetarian. Życzymy smacznego!