Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to niezwykle popularne w Polsce danie obiadowe. Chrupiące placki ziemniaczane to przysmak w wielu domach. Przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak zrobić placki ziemniaczane? To naprawdę proste! Wystarczy masę ziemniaczaną połączyć z kilkoma składnikami, upiec na patelni i tradycyjne placki ziemniaczane gotowe! Przygotowanie placków ziemniaczanych jest proste, a w dodatku bardzo szybkie. A zatem do dzieła!

Jak zrobić placki ziemniaczane – przepis

Jak zrobić chrupiące placki? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, a my mamy na to doskonały przepis! Placki ziemniaczane warto robić, kiedy nie mamy zbyt wielu składników na obiad, a chcemy zjeść coś pysznego. Placki ziemniaczane chrupiące nieco różnią się od góralskich placków ziemniaczanych, które nazywane są plackami po zbójnicku. Te góralskie nie są chrupiące i podawane są w nieco inny sposób niż klasyczne placki ziemniaczane. Czas przygotowania placków jest bardzo krótki.

Składniki na chrupiące placki ziemniaczane

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • Cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Olej do smażenia
  • ew. kwaśna śmietana

Placki ziemniaczane – przygotowanie

  1. Ziemniaki zetrzyj na małych lub średnich oczkach
  2. Ziemniaki delikatnie posól i odsącz z nich wodę, która się zebrała – możesz ją wycisnąć
  3. dodaj jajko, przesianą mąkę, a także drobno posiekaną cebulkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Jeżeli chcesz, aby placki były bardziej pulchne, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany
  5. Placki pieczemy na rozgrzanej patelni z olejem. Smażymy albo duże placki, albo małe placuszki, które nakładamy łyżką – porcje masy ziemniaczanej niech będą dopasowane do indywidualnych preferencji.
  6. Placki smaż aż nabiorą złocistego odcienia i przewróć na drugą stronę.
  7. W celu odsączenia nadmiaru tłuszczu układamy placki na ręcznik papierowy.
  8. Pyszne placki ziemniaczane gotowe!

Jak podawać placki ziemniaczane?

Najlepiej podawać placki ziemniaczane, kiedy są gorące – wtedy ich chrupkość jest największa. Placki ziemniaczane można podawać z najróżniejszymi sosami. Najlepiej podawać placki ziemniaczane gorące – wtedy smakują najlepiej. Ziemniaczane chrupiące placki można także podawać z białym serem, albo z żółtym serem i ketchupem. Życzymy wszystkim smacznego!