Szakszuka

Nazwa „szakszuka” brzmi dość egzotycznie. Danie to pochodzi z Tunezji, jest też bardzo dobrze znane w Północnej Afryce i Izraelu. Coraz częściej robimy je także w Polsce. Przypominają jajka sadzone, jednak w nieco rozszerzonej wersji. Szakszuka ma wiele odmian, my w tym przepisie przedstawimy jeden przepis podstawowy. Każdy może go zmieniać i dodawać ulubione składniki. Polecamy jajka sadzone w przepysznym pomidorowym sosie jako pyszne śniadanie! Wypróbuj prosty przepis i ciesz się wyjątkowym sakiem!

Jak zrobić szakszukę? – przepis podstawowy

Poniżej przedstawiamy przepis podstawowy na przepyszne i aromatyczne danie śniadaniowe – szakszukę. To smaczne jajka sadzone, jtóre można szybko przygotować na przykłąd w weekendowy poranek. Czas przygotowania to kilkanaście minyt, a smak jest absolutnie wyjątkowy!

Składniki na idealne śniadanie

  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Łyżeczka łagodnej czerwonej papryki
  • 500 g świeżych pomidorów (lub puszka krojonych pomidorów)
  • Łyżka oliwy
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta świeżej kolendry
  • cieniutko posiekany świeży szczypiorek

Szakszuka – przepis podstawowy – przygotowanie

Jeżeli używasz świeżych pomidorów, umyj je, obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę.

Cebule i czosnek również siekamy bardzo drobno

Na patelnię dodajemy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodaj pomidory.

Kiedy wszystko się połączy, dodajemy wszystkie przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy, aż pomidory będą zupełnie miękkie.

Na patelni delikatnie odgarniamy sos na boku w 3 miejscach, aby zrobić miejsca na jajka. W puste miejsca wbijamy jajka.

Smażymy wszystko na małym ogniu czekając, aż jajka się zetną. Jajka można delikatnie posolić. Wszystko posypujemy natką pietruszki.

Najlepsze przepisy na jajka sadzone

Szakszukę można przygotować na wiele sposobów. Przede wszystkim można zmieniać lub dodawać inne składniki i przyprawy. Można dodać świeże pomidory, ale sprawdzą się też pomidory z puszki. Wyjątkowego smaku doda łyżeczka wędzonej papryki, odrobina kminu rzymskiego, ser feta, szpinak lub kiełbaska, a nawet szynka! Możesz stworzyć swój oryginalny przepis, aby przygotować szakszukę idealną, najlepszą dla ciebie i twojej rodziny! Życzymy smacznego!