Beza Pavlova

Beza Pavlova to bardzo słynny na całym świecie deser. Jest to typowy deser australijski oraz nowoirlandzki. Na pierwszy rzut oka beza przypomina piękny tort, najczęściej jest on udekorowany bitą śmietaną, a czasem również sezonowymi owocami, np. malinami. Jesteśmy przekonani, że zachwyca się Państwo smakiem tego deseru! Jest to deser słodki, jednak słodycz jest nieco przemałana dzięki dodaniu owoców sezonowych. Zapraszamy do zapoznania się z prostym przepisem na pyszny tort bezowy!

Beza Pavlova (Tort Pavlova) przepis

To rozpływające się w ustach ciasto, to absolutnie wyjątkowy deser, za którym przepadają wszyscy! Beza rozpływa się w ustach! Co więcej, beza bardzo ładnie się prezentuje – bezę Pavlova dekoruje się owcami, dzięki czemu naprawdę dobrze się prezentuje. Jeżeli przyrządzasz ją na przyjęcie, goście na pewno będą zachwyceni!

Beza Pavlowa – składniki

  • 6 jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • Łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka soku cytryny
  • szczypta soli
  • Śmietanka 36% min. 200 g
  • Ulubione owoce: maliny, porzeczki, jagody lub inne.

Przygotowanie bezy Pavlova

  1. Włączamy piekarnik na 170 stopni.
  2. Białka z jajek wkładamy do suchej miski, natomiast żółtka nie będą nam potrzebne.
  3. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
  4. Do piany dodajemy stopniowo cukier, nadal miksując.
  5. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy sok z cytryny. Wszystko cały czas miksujemy, a następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną.
  6. Wycinamy okrągły arkusz papieru do pieczenia i układamy go na blasze. Na jego środku zaczynamy wykładać gęstą masę białkową, tworząc kopczyk i umieszczamy całość w piekarniku. Po 7 minutach pieczenia bezy zmniejszamy temperaturę do 130 stopni – piecz bezę Pavlova jeszcze przez ok. 90 – 100 minut. Po tym czasie nie wyjmuj od razu bezy, ale zostaw ją w wyłączonym piekarniku na dobre kilkanaście minut (jest to tzw. suszenie bezy Pavlova).
  7. Wystudzoną bezę dekorujemy.
  8. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę i wykładamy ją na ostudzoną bezę. Na samej górze wykładamy owoce.

Wszystkim życzymy smacznego!