Placuszki bananowe
Placuszki bananowe to lekkie danie, które z chęcią zjadają dorośli, ale można je również podawać nawet bardzo małym dzieciom. Są bardzo proste i szybkie przygotowaniu, a co najważniejsze, są po prostu smaczne! Bananowe placuszki nie wymagają wielu składników. Można przygotować je na podwieczorek lub na śniadanie. Przedstawiamy przepis na pyszne domowe placuszki bananowe!
Placuszki bananowe – najlepszy przepis
Placuszki bananowe przepis, który zawsze wychodzi! Do przygotowania bananowych placuszków nie trzeba wielu składników. A szybkość ich przyrządzania sprawia, że mogą być bardzo dobrym śniadaniem. Puszyste bananowe placki zachwycą całą rodzinę!
Składniki na bananowe placuszki śniadaniowe
- 350 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka łyżek oleju roślinnego do pieczenia
- cukier puder do posypania
- 2 łyżki cukru
- dojrzałe banany – 3 sztuki
- 3 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
Jak smażyć placuszki bananowe? Przygotowanie placuszków
- Banany obieramy i miksujemy na gładki mus
- Jajka zmieszaj dokładnie na puszystą pianę
- Do jajek dodaj masę bananową i zamieszaj delikatnie
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mleko i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.
- Nagrzej patelnię i nakładaj malutkie porcje, tworząc niewielkie placuszki.
- Pieczemy z obydwu stron do zarumienienia.
- Placuszki posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Można zajadać pyszne placuszki bananowe.
Do placuszków można dodać odrobinę przypraw, doskonała jest szczypta cynamonu. Można z nimi eksperymentować. Jeżeli jednak chcesz przygotować je dla dzieci, najlepsza będzie wersja podstawowa.
Jak podawać placuszki bananowe?
Placuszki bananowe wychodzą zazwyczaj bardzo delikatne i puszyste. Najlepiej, aby wszystkie placki bananowe podawać, kiedy są one jeszcze bardzo ciepłe. A jak je podawać? Można zajadać je solo bez dodatków. Ale świetnie smakują z najróżniejszymi owocami, bitą śmietaną, dżemem, a nawet czekoladą. Placuszki bananowe cieszą się zainteresowaniem wśród najmłodszych. Świetnie nadają się jako drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Wiele mam malutkich dzieci robi placki bananowe blw, a więc danie, które można podać maluszkowi do samodzielnego zjedzenia. Mięciutkie placuszki bananowe świetnie się do tego nadają!