Placuszki bananowe

Placuszki bananowe to lekkie danie, które z chęcią zjadają dorośli, ale można je również podawać nawet bardzo małym dzieciom. Są bardzo proste i szybkie przygotowaniu, a co najważniejsze, są po prostu smaczne! Bananowe placuszki nie wymagają wielu składników. Można przygotować je na podwieczorek lub na śniadanie. Przedstawiamy przepis na pyszne domowe placuszki bananowe!

Placuszki bananowe – najlepszy przepis

Placuszki bananowe przepis, który zawsze wychodzi! Do przygotowania bananowych placuszków nie trzeba wielu składników. A szybkość ich przyrządzania sprawia, że mogą być bardzo dobrym śniadaniem. Puszyste bananowe placki zachwycą całą rodzinę!

Składniki na bananowe placuszki śniadaniowe

  • 350 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka łyżek oleju roślinnego do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżki cukru
  • dojrzałe banany – 3 sztuki
  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka

Jak smażyć placuszki bananowe? Przygotowanie placuszków

  1. Banany obieramy i miksujemy na gładki mus 
  2. Jajka zmieszaj dokładnie na puszystą pianę 
  3. Do jajek dodaj masę bananową i zamieszaj delikatnie 
  4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mleko i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy. 
  5. Nagrzej patelnię i nakładaj malutkie porcje, tworząc niewielkie placuszki. 
  6. Pieczemy z obydwu stron do zarumienienia. 
  7. Placuszki posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Można zajadać pyszne placuszki bananowe.

Do placuszków można dodać odrobinę przypraw, doskonała jest szczypta cynamonu. Można z nimi eksperymentować. Jeżeli jednak chcesz przygotować je dla dzieci, najlepsza będzie wersja podstawowa.

Jak podawać placuszki bananowe?

Placuszki bananowe wychodzą zazwyczaj bardzo delikatne i puszyste. Najlepiej, aby wszystkie placki bananowe podawać, kiedy są one jeszcze bardzo ciepłe. A jak je podawać? Można zajadać je solo bez dodatków. Ale świetnie smakują z najróżniejszymi owocami, bitą śmietaną, dżemem, a nawet czekoladą. Placuszki bananowe cieszą się zainteresowaniem wśród najmłodszych. Świetnie nadają się jako drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Wiele mam malutkich dzieci robi placki bananowe blw, a więc danie, które można podać maluszkowi do samodzielnego zjedzenia. Mięciutkie placuszki bananowe świetnie się do tego nadają!