Pierogi ruskie
Pierogi ruskie są bardzo dobrze znane w naszym kraju i lubiane! Często robi się je zima, kiedy brakuje nam świeżych owoców do owocowych pierogów. Ruskie pierogi wyśmienicie smakują, kiedy spełnionych jest kilka warunków. pierwszy z nich to dobre ciasto, cienkie i smaczne. Drugi, to dobrze przygotowany farsz. A co jest tajemnicą dobrego farszu? Oczywiście ser! Do pierogów ruskich farsz powinien być bardzo delikatny i powinien zawierać podsmażoną cebulkę. Przygotowanie pierogów dla początkujących może być nieco czasochłonne, lecz szybko dochodzi się do odpowiedniej wprawy. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!
Najlepsze pierogi ruskie — przepis
Przygotowanie pierogów może być trudne dla osób, które robią to po raz pierwszy. Z czasem jednak można dojść do wprawy, tak, aby robienie pierogów sprawiało przyjemności było szybkie. Jak zrobić pierogi ruskie, aby rozpływały się w ustach? Poniżej przedstawiamy przepis na najlepsze pierogi ruskie!
Pierogi ruskie – składniki ciasta
- 50 g mąki pszennej – typu 400 lub 450
- 270 ml ciepłej wody lub gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki farszu do pierogów ruskiech
- 350 g twarogu
- 1 cebula
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki masła klarowanego
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
Pierogi ruskie — przygotowanie ciasta
- Najpierw należy przesiać mąkę. Najważniejszym składnikiem najlepszego ciasta jest właśnie mąka – powinniśmy wybierać do pierogów najlepszych mąk!
- Następnie dodajemy olej, sól oraz wodę. Można dodawać po jednym ze składników lub wymieszać je w osobnej miseczce i przelać do mąki.
- Dodajemy łyżkę masła, dzięki temu ciasto pierogowe będzie elastyczne.
- Dokładnie mieszamy całość. Ciasto wyrabiamy ręcznie.
- Wyrabianie cista to czasochłonne zajęcie-wyrabiamy je około 10-15 minut.
- Ciasto powinno być gładkie, rozciągliwe.
- Dzielimy ciasto na kilka części. Dzięki temu praca z nim będzie znacznie łatwiejsza.
- Wałkujemy ciasto i kubkiem odbijamy okręgi, w których będziemy umieszczać farsz.
przygotowanie farszu – pieorgi ruskie
- Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki tłuczemy na purée. Ziemniaki muszą być bardzo gładkie. Dodajemy do ziemniaków nieco soli i pieprzu.
- Cebulę bardzo drobno kroimy.
- Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy cebulkę. Czekamy, aż się zeszkli.
- Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do miski.
- Wszystkie składniki, a więc ziemniaki z przyprawami, cebulkę oraz ser, bardzo dokładnie mieszamy.
- Łyżeczkę farszu dodajemy na każdą porcję przygotowanego ciasta.
Gotowanie i podawanie pierogów
Gotujemy pierogi w osolonej wodzie. Gotujemy je porcjami, nie można dodać do wody zbyt dużej ilości pierogów. Powinny swobodnie pływać w garnku z wodą. Pierogi gotujemy tak długo, aż nie wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy je z wody łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Pierogi ruskie podajemy gorące, często polane przyrumienioną cebulką z tłuszczeniem. Niektórzy podpiekają wraz z cebulką boczek. Pyszne pierogi ruskie bardzo szybko znikną z talerzy! Życzymy smacznego!