Pierogi ruskie

Pierogi ruskie są bardzo dobrze znane w naszym kraju i lubiane! Często robi się je zima, kiedy brakuje nam świeżych owoców do owocowych pierogów. Ruskie pierogi wyśmienicie smakują, kiedy spełnionych jest kilka warunków. pierwszy z nich to dobre ciasto, cienkie i smaczne. Drugi, to dobrze przygotowany farsz. A co jest tajemnicą dobrego farszu? Oczywiście ser! Do pierogów ruskich farsz powinien być bardzo delikatny i powinien zawierać podsmażoną cebulkę. Przygotowanie pierogów dla początkujących może być nieco czasochłonne, lecz szybko dochodzi się do odpowiedniej wprawy. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!

Najlepsze pierogi ruskie — przepis

Przygotowanie pierogów może być trudne dla osób, które robią to po raz pierwszy. Z czasem jednak można dojść do wprawy, tak, aby robienie pierogów sprawiało przyjemności było szybkie. Jak zrobić pierogi ruskie, aby rozpływały się w ustach? Poniżej przedstawiamy przepis na najlepsze pierogi ruskie!

Pierogi ruskie – składniki ciasta

  • 50 g mąki pszennej – typu 400 lub 450
  • 270 ml ciepłej wody lub gorącej wody 
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki farszu do pierogów ruskiech

  • 350 g twarogu
  • 1 cebula
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu

Pierogi ruskie — przygotowanie ciasta

  1. Najpierw należy przesiać mąkę. Najważniejszym składnikiem najlepszego ciasta jest właśnie mąka – powinniśmy wybierać do pierogów najlepszych mąk!
  2. Następnie dodajemy olej, sól oraz wodę. Można dodawać po jednym ze składników lub wymieszać je w osobnej miseczce i przelać do mąki.
  3. Dodajemy łyżkę masła, dzięki temu ciasto pierogowe będzie elastyczne.
  4. Dokładnie mieszamy całość. Ciasto wyrabiamy ręcznie.
  5. Wyrabianie cista to czasochłonne zajęcie-wyrabiamy je około 10-15 minut.
  6. Ciasto powinno być gładkie, rozciągliwe.
  7. Dzielimy ciasto na kilka części. Dzięki temu praca z nim będzie znacznie łatwiejsza.
  8. Wałkujemy ciasto i kubkiem odbijamy okręgi, w których będziemy umieszczać farsz.

przygotowanie farszu – pieorgi ruskie

  1. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki tłuczemy na purée. Ziemniaki muszą być bardzo gładkie. Dodajemy do ziemniaków nieco soli i pieprzu.
  2. Cebulę bardzo drobno kroimy.
  3. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy cebulkę. Czekamy, aż się zeszkli.
  4. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do miski.
  5. Wszystkie składniki, a więc ziemniaki z przyprawami, cebulkę oraz ser, bardzo dokładnie mieszamy.
  6. Łyżeczkę farszu dodajemy na każdą porcję przygotowanego ciasta.

Gotowanie i podawanie pierogów

Gotujemy pierogi w osolonej wodzie. Gotujemy je porcjami, nie można dodać do wody zbyt dużej ilości pierogów. Powinny swobodnie pływać w garnku z wodą. Pierogi gotujemy tak długo, aż nie wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy je z wody łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Pierogi ruskie podajemy gorące, często polane przyrumienioną cebulką z tłuszczeniem. Niektórzy podpiekają wraz z cebulką boczek. Pyszne pierogi ruskie bardzo szybko znikną z talerzy! Życzymy smacznego!