Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to prawdziwy hit wśród wszystkich pierogów! Są bardzo smaczne, delikatne w smaku i wręcz rozpływają się w ustach! Najczęściej kojarzone są z daniem wakacyjnym – jada się je na wakacyjnych wyjazdach, a to dlatego, że właśnie latem dostępne są świeże jagody. Jednak, pierogi te można zrobić również z jagód mrożonych – mrożone jagody są równie pyszne i bardzo zdrowe! Możesz zatem cieszyć się smakiem pierogów z jagodami przez cały rok.

Czy zrobienie pierogów z jagodami jest trudne? Cóż, jeżeli umiesz robić ciasto pierogowe to zrobienie tych pierogów nie różni się od robienia innych. Jeżeli nigdy wcześniej nie robiłeś pierogów, to największym wyzwaniem będzie zrobienie dobrego ciasta. Z naszego przepisu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto na fantastyczne pierogi z jagodami. Z poniższego przepisu możesz również korzystać, kiedy chcesz zrobić pierogi ruskie, pierogi ze śliwkami, czy pierogi z truskawkami lub jakimikolwiek innymi owocami.

Pierogi z jagodami – przepis

  • 50 g mąki pszennej – typu 400 lub 450
  • 270 ml ciepłej wody lub gorącej wody 
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 500 g jagód – mogą to być świeże jagody lub 500 g jagód mrożonych
  • śmietanka lub jogurt do polania gotowych pierogów
  • ew. cukier do posypania pierogów

Pierogi – przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę przez sito- po tym mąka staje się puszysta. Zatem mąkę przesiej do miski. Najważniejszym składnikiem najlepszego ciasta jest właśnie mąka – powinniśmy szukać do pierogów najlepszych, sprawdzanych mąk!
  2. Dodajemy olej, sól oraz wodę. Można dodawać po jednym ze składników lub wymieszać je w osobnej miseczce i przelać do mąki.
  3. Dodajemy łyżkę masła, dzięki temu ciasto pierogowe będzie elastyczne.
  4. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto wyrabiamy ręcznie.
  5. Wyrabianie cista to najbardziej czasochłonne zajęcie – wyrabiamy je około 10-15 minut.
  6. Ciasto musi być gładkie, elastyczne.
  7. Następnie ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkowywanie całego ciasta może być zbyt trudne i wymagałoby posiadania bardzo dużej deski.

Jeżeli zrobić pierogi bezglutenowe, wystarczy, że użyjesz mąk bezglutenowych – w wielu sklepach można znaleźć gotowe mieszanki. Pierogi bezglutenowe gryczane, pierogi ruskie bezglutenowe, pierogi wigilijne bezglutenowe – wszystkie rodzaje pierogów mogą jeść również osoby, które nie tolerują w swojej diecie glutenu.

Lepienie pierogów

Zrobienie ciasta to połowa sukcesu. Kolejny krok to lepienie pierogów. Nie jest to skomplikowane.

Na rozwałkowanym cieście wycinamy nożem kwadraty lub odbijamy kółka przy pomocy kubka lub szklanki.

Do każdego kawałka, na środku, wkładamy łyżeczkę jagód, następnie pieroga zamykamy i zaklejamy.

Pierogi wkładamy porcjami na gotująca się wodę, nieco zmniejszamy płomień i czekamy aż pierogi wypłynął.

Pierogi podajemy ze śmietanką oraz cukrem.

Życzymy smacznego!