Kotlety z cukinii

Cukinia to inaczej kabaczek, a więc odmiana dyni zwyczajnej. Kotlety z cukinii są lekkie i pyszne. Bardzo szybko się je przyrządza. Bardzo dobrze smakują z lekką sałatką, ale można jeść je również z pieczywem. Jest to danie wegetariańskie, jednak spodoba się każdemu!

Kotlety z cukinii – przepis

Kotlety z cukinii można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest prostszy, wystarczy bowiem podpiec odpowiednio przyprawione i opanierowane plastry cukinii. Drugi wymaga więcej pracy, ponieważ cukinię, jak i inne warzywa trzeba utrzeć na tarce. W obu przypadkach uzyskujemy pyszne kotlety z cukinii.

Składniki na kotlety cukiniowe (w plastrach)

  • 1 cukinia
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • jajko
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na plastry. Przyprawiamy
  2. Jajko należy rozbełtać
  3. rozgrzewamy patelnię
  4. Każdy plasterek cukinii zamaczamy w jajku, następnie obtaczamy bułka tartą i smażymy na patelni.
  5. Przypiekamy z obydwu stron do miękkości
  6. Kotlety z cukinii podajemy gorące.

Składniki na kotlety cukiniowe (tarte)

  • 1 średnia cukinia
  • pół szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie kotletów z cukinii

  1. Ziemniaki, cebule, marchewkę i cukinie myjemy dokładnie i obieramy (cukinie nie trzeba obierać ze skórki, można tylko odciąć końce)
  2. Cebulę siekamy bardzo drobno.
  3. Resztę owoców trzemy na tarce o grubych oczkach
  4. Dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie
  5. Odciśnij nadmiar wody
  6. Dodaj dwa jajka oraz bułkę tartą i cebulę oraz szczypiorek posiekany drobno
  7. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.
  8. Kotlety smażymy  na patelni z obu stron.

Do kotletów z cukinii można przygotować lub zakupić sos czosnkowy. Można także jeść je z bułką, innym pieczywem, można zrobić z niego hamburgera lub podać z kaszą jaglaną lub sałatkami. Niektórzy dodają do kotlecików sera żółtego – można przykryć nim kotleciki w trakcie smażenia (pod koniec), wtedy rozpuści się na kotletach.