Kotlety z cukinii
Cukinia to inaczej kabaczek, a więc odmiana dyni zwyczajnej. Kotlety z cukinii są lekkie i pyszne. Bardzo szybko się je przyrządza. Bardzo dobrze smakują z lekką sałatką, ale można jeść je również z pieczywem. Jest to danie wegetariańskie, jednak spodoba się każdemu!
Kotlety z cukinii – przepis
Kotlety z cukinii można zrobić na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest prostszy, wystarczy bowiem podpiec odpowiednio przyprawione i opanierowane plastry cukinii. Drugi wymaga więcej pracy, ponieważ cukinię, jak i inne warzywa trzeba utrzeć na tarce. W obu przypadkach uzyskujemy pyszne kotlety z cukinii.
Składniki na kotlety cukiniowe (w plastrach)
- 1 cukinia
- pół szklanki bułki tartej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- jajko
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na plastry. Przyprawiamy
- Jajko należy rozbełtać
- rozgrzewamy patelnię
- Każdy plasterek cukinii zamaczamy w jajku, następnie obtaczamy bułka tartą i smażymy na patelni.
- Przypiekamy z obydwu stron do miękkości
- Kotlety z cukinii podajemy gorące.
Składniki na kotlety cukiniowe (tarte)
- 1 średnia cukinia
- pół szklanki bułki tartej
- 3 łyżki bułki tartej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- szczypiorek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie kotletów z cukinii
- Ziemniaki, cebule, marchewkę i cukinie myjemy dokładnie i obieramy (cukinie nie trzeba obierać ze skórki, można tylko odciąć końce)
- Cebulę siekamy bardzo drobno.
- Resztę owoców trzemy na tarce o grubych oczkach
- Dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie
- Odciśnij nadmiar wody
- Dodaj dwa jajka oraz bułkę tartą i cebulę oraz szczypiorek posiekany drobno
- Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.
- Kotlety smażymy na patelni z obu stron.
Do kotletów z cukinii można przygotować lub zakupić sos czosnkowy. Można także jeść je z bułką, innym pieczywem, można zrobić z niego hamburgera lub podać z kaszą jaglaną lub sałatkami. Niektórzy dodają do kotlecików sera żółtego – można przykryć nim kotleciki w trakcie smażenia (pod koniec), wtedy rozpuści się na kotletach.