Cukinia marynowana
Cukinia to inaczej kabaczek. Jest to odmiana dyni zwyczajnej. Marynowana cukinia smakuje pysznie! Wiele osób bardzo chce mieć marynowaną cukinię w swojej spiżarni lub piwnicy zimą, tym bardziej, że do przygotowania marynowanych cukinii nie trzeba wielu składników. Przygotowane słoiki można przechowywać w chłodnym miejscu bardzo długo. Smak cukinii marynowanej jest wyjątkowy – przekonaj się sam!
Cukinia marynowana – przepis
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo – łatwo się je przygotowuje, bez względu na to, czy chcemy cukinię marynować, piec, czy gotować. Poniższy przepis jest bardzo prosty, a ogórki w słoikach idealne na zimę!
Składniki na cukinię marynowaną
- 2 kg kg cukinii
- szklanka cukru
- 4 szklanki wody
- szklanki octu
- 4 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka soli
- 3 łyżeczki przypraw typu curry
- 3/4 octu 10%
Przygotowanie cukinii marynowanej
- Cukinię bardzo dokładnie myjemy i obcinamy jej końce. Nie obieramy ze skórki.
- Cukinię kroimy na plastry i wkładamy do wyparzonych słoików
- Plastry dość ściśle układamy, do słoików wkładamy też połowę ząbka czosnku, albo cały – w zależności od indywidualnych preferencji.
- Ogórki zalewamy zalewą, mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.
Przygotowanie zalewy
- Do garnka wlewamy wodę
- Wsypujemy cukier, przyprawę curry, sól. Gotujemy.
- Gdy cukier się rozpuści, wlewamy ocet spirytusowy, gotujemy kilka minut
Właściwości cukinii
Cukinia to zdrowe warzywo. Jest niskokaloryczne, ma dużo wody. Zawiera potas, magnez, żelazo oraz wiele witamin, w szczególności witaminy z grupy B, a także witaminy A, C, K. Nie kumuluje w sobie metali ciężkich ani azotów, co powoduje, że jest bardzo zdrowa i ekologiczna. Cukinia odkwasza organizm, przyspiesza przemianę materii. Z pewnością warto ją jeść (nie tylko w sezonie). Życzymy smacznego!