Cukinia marynowana

Cukinia to inaczej kabaczek. Jest to odmiana dyni zwyczajnej. Marynowana cukinia smakuje pysznie! Wiele osób bardzo chce mieć marynowaną cukinię w swojej spiżarni lub piwnicy zimą, tym bardziej, że do przygotowania marynowanych cukinii nie trzeba wielu składników. Przygotowane słoiki można przechowywać w chłodnym miejscu bardzo długo. Smak cukinii marynowanej jest wyjątkowy – przekonaj się sam!

Cukinia marynowana – przepis

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo – łatwo się je przygotowuje, bez względu na to, czy chcemy cukinię marynować, piec, czy gotować. Poniższy przepis jest bardzo prosty, a ogórki w słoikach idealne na zimę!

Składniki na cukinię marynowaną

  • 2 kg kg cukinii
  • szklanka cukru
  • 4 szklanki wody
  • szklanki octu
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka soli
  • 3 łyżeczki przypraw typu curry
  • 3/4 octu 10%

Przygotowanie cukinii marynowanej

  1. Cukinię bardzo dokładnie myjemy i obcinamy jej końce. Nie obieramy ze skórki.
  2. Cukinię kroimy na plastry i wkładamy do wyparzonych słoików
  3. Plastry dość ściśle układamy, do słoików wkładamy też połowę ząbka czosnku, albo cały – w zależności od indywidualnych preferencji.
  4. Ogórki zalewamy zalewą, mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.

Przygotowanie zalewy

  1. Do garnka wlewamy wodę
  2. Wsypujemy cukier, przyprawę curry, sól. Gotujemy.
  3. Gdy cukier się rozpuści, wlewamy ocet spirytusowy, gotujemy kilka minut

Właściwości cukinii

Cukinia to zdrowe warzywo. Jest niskokaloryczne, ma dużo wody. Zawiera potas, magnez, żelazo oraz wiele witamin, w szczególności witaminy z grupy B, a także witaminy A, C, K. Nie kumuluje w sobie metali ciężkich ani azotów, co powoduje, że jest bardzo zdrowa i ekologiczna. Cukinia odkwasza organizm, przyspiesza przemianę materii. Z pewnością warto ją jeść (nie tylko w sezonie). Życzymy smacznego!