Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami to jedno z najsmaczniejszych ciast sezonowych. Posypane ciasto cukrem pudrem prezentuje się zjawiskowo. Bardzo dobrze smakuje z kawą, ale też z sezonowymi sokami. Jest to proste ciasto, które jednocześnie wygląda zjawiskowo. Kruche ciasto jest lekkie i pasuje do jagód.

Przepis na pyszne ciasto z sezonowych owoców

Składniki na kruche ciasto

  • 3 żółtko zimne (jajka powinny być wyciągnięte z lodówki tuż przed rozpoczęciem pieczenia)
  • pół szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • kopiasta łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 masło zimne
  • 150 g mąki

Pozostałe składniki

  • szklanka jagód
  • 30 g cukru pudru do posypania ciasta

Przygotowanie ciasta kruchego z jagodami – szybkie ciasto na każdy dzień

  1. Wszystkie składniki suche przesiewamy do miski i mieszamy
  2. Dodajemy rozdrobione, ale zimne masło (można pociąć je na kawałeczki, ale musi być zimne)
  3. Dodajemy żółtka i szczyptę soli (jajka powinny być prosto z lodówki)
  4. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto
  5. Formujemy kule, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.
  6. Przygotowujemy jagody, myjemy je i osuszamy.
  7. Wyjmujemy ciasto. Jedną część rozwałkuj i wyłóż nią formę do pieczenia, wcześniej posmarowaną masłem (ew. z papierem do pieczenia)
  8. Na ciasto wysypujemy równomiernie jagody.
  9. Resztę ciasta umieszczamy na śliwkach. Można to zrobić na dwa sposoby, albo urywając po kawałku ciasta i oblepiając jagody albo ciasto można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  10. Ciasto wkładamy do piekarnika na 50 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
  11. Po wyciągnięciu ciasta czekamy aż ostygnie. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Pyszne ciasto na co dzień i od święta

Ciasta na kruchym cieście z jagodami zawsze są dobrym wyborem – bez względu, czy chcemy zrobić ciasto dla naszych najbliższych, czy szykujemy przyjęcie. Robiąc to ciasto ma się pewność, że będzie ono smakowało każdemu, kto tylko włoży je do ust. Warto także pamiętać o tym, że jagody są bardzo zdrowe! Mają wiele witamin i wspaniale wpływają na nasz organizm! Życzymy smacznego!