Gulasz

Gulasz to jedno z najpopularnieszych dań w Polsce. Najczęściej przyrządza się gulasz wieprzowy, ale można zrobić także gulasz wołowy lub z mięs mieszanych. Jak zrobić gulasz wieprzowy, aby smakował doskonale? Poniżej przedstawiamy przepis, który na pewno sprawi, że cała rodzina będzie zachwycona! Gulasz węgierski, bo taka jest jego inna nazwa można jeść solo, ale także jako dodatek do drugich dań, np. ziemniaków czy placków ziemniaczanych.

Gulasz wieprzowy – przepis na prosty gulasz

Jak zrobić gulasz wieprzowy? Poniżej przedstawiamy prosty przepis – w gulaszu kawałki mięsa będą się rozpływać i fantastycznie będą komponować się z kaszą gryczaną. Ważna jest jakość mięsa wieprzowego, a także odpowiedni czas duszenia. Do przygotowania gulasz wieprzowy jest prosty – przekonaj się sam!

Składniki na gulasz wieprzowy

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki papryki
  • łyżki maki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 50 g smalcu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili

Przygotowanie – gulasz przepis

  1. Mięso kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy przyprawy: paprykę, sól, pieprz, szczyptę chili, a także przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Wszystko mieszamy dokładnie. Jeżeli masz czas, możesz przykryć naczynie i włożyć do lodówki na kilka godzin. Jeżeli nie masz tyle czasu, możesz przejść od razu do robienia gulaszu.
  2. Na dużej patelni rozpuszczamy tłuszcz i przekładamy na nią kawałki mięsa. Podsmażamy je mieszając.
  3. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na niewielkie kawałki.
  4. Najpierw do mięsa dodajemy cebulkę i marchew, następnie paprykę, dolewamy bulion i gotujemy wszystko ok. 20-30 minut.
  5. Dodajemy koncentrat pomidorowy
  6. Jeżeli gulasz twoim zdaniem jest zbyt rzadki, to dodaj nieco mąki – może to być mąka ziemniaczana.
  7. Gotuj, aż składniki będą miękkie.

Gulasz wieprzowy podawany z ziemniakami, z gaszą gryczaną, kaszą jęczmienną lub z pieczywem to prawdziwy przysmak! W wielu domach gulasz wieprzowy podawany jest także z makaronem.

Gulasz wołowy czy wieprzowy?

Niektórzy zastanawiają się, czy lepszy będzie gulasz z mięsa wołowego czy z mięsa wieprzowego. Uspokajamy – możesz wybrać zarówno jeden jak i drugi rodzaj mięsa. Trzeba tylko pamiętać o tym, że chude mięso nie nadaje się na gulasz. Dlatego? Bo może okazać się zbyt suche, a chcemy, aby w naszym gulaszu kawałki mięsa były soczyste. Wybierając wieprzowinę, warto zdecydować się na takie części jak łopatka golonka, karkówka, a w przypadku wołowiny goleń, udziec, pręga.