Krupnik

Krupnik jest jedną z najbardziej słynnych polskich zup. Czy najbardziej lubianą? Trudno zaliczyć ją do zup lubianych przez wszystkich, jednak z pewnością mnóstwo osób za nią przepada. Krupnik można zrobić z kaszy jęczmiennej perłowej. Tradycyjny krupnik ma w sobie odrobinę natki pietruszki, ziarna ziela angielskiego i kilka innych dodatków. Pyszny krupnik na pewno powinien znaleźć się na twoim stole od czasu do czasu.

Zupa krupnik tradycyjny – przepis

Do przygotowania zupy krupnik nie potrzeba wielu skomplikowanych składników. Najcześciej większość z nich mamy na co dzień w swojej kuchni. Gotując krupnik domowy należy jednak pamiętać o kilku ważnych rzeczach, o których napiszemy poniżej w przepisie. Mamy nadzieję, że smak tradycyjnego krupniku będzie Państwu smakował!

Składniki na najlepszy krupnik

  • 2 podudzia lub 2 nogi z kurczaka
  • 80 g kaszy jęczmiennej
  • 500 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 litry wody
  • Natka pietruszki
  • Pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • Szczypta kurkumy  

Przygotowanie krupnika – jak zrobić krupnik?

  1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso, obraną cebulę, liść laurowy, ziela angielskie. Gotujemy.
  2. Po ugotowaniu mięsa, odcedzamy sam bulion. Mięso obieramy i wrzucamy do bulionu.
  3. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kosteczkę.
  4. Wszystkie pokrojone warzywa wrzucamy do bulionu
  5. Dodaj kaszę oraz resztę przypraw i zagotuj. Czas gotowania zupy jest różny – gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Jeżeli lubisz gęste zupy, dodaj większą ilość kaszy.
  6. W trakcie gotowania krupnika, należy zamieszać zupę co jakiś czas i sprawdzić jak smakuje. W razie konieczności można odrobinę dosolić lub dodać innej przyprawy do smaku.
  7. Krupnik można zabielić, ale nie trzeba.
  8. Na koniec drobno siekamy koperek i pietruszkę i posypujemy nią zupę.
  9. Ugotowaną zupę podajemy na głębokich talerzach solo lub z dodatkiem pieczywa.

Najlepszy na świecie krupnik to taki, w którym jest dużo warzyw. Dlatego oprócz ziemniaków, pietruszki, cebuli i innych warzyw, które znajdują się w przepisie, można dodać także suszone grzyby i inne warzywa, które lubimy. Zupa krupnik gotowana może być także na innych rodzajach mięsa. W wersji wegetariańskiej krupnik robimy oczywiście bez dodatku mięsa, na bazie samych warzyw. Po ugotowaniu bulionu z warzywami, wyjmujemy je, kroimy i znów wrzucamy do bulionu.