Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami jest doskonałe na letni dzień. Ciasto ucierane jest słodkie, a truskawki troszeczkę kwaśne co daje wspaniałe połączenie. Świeże truskawki najlepiej nadają się do tego ciasta, ale jeżeli masz truskawki mrożone, również można ich użyć. Jest to zdrowe i szybkie ciasto, które można zrobić o każdej porze roku – nie tylko latem!

Szybkie ciasto z truskawkami – przepis

Sezonowe ciasta są uwielbiane przez Polaków. A można przyrządzać je z najróżniejszych, rodzimych owoców. Mamy do dyspozycji brzoskwinie, porzeczki, maliny, a także śliwki. Przez kilka letnich miesięcy możemy przygotowywać najróżniejsze ciasta, czy to wykorzystując kruche ciasto, czy ciasto ucierane. Truskawki to niezwykle popularne u nas owoce sezonowe. Nie ma się co dziwić – zachwycają wyglądem i oczywiście smakiem. Nie można się im oprzeć! Zapraszamy do wykorzystania przepisu na pyszne, puszyste ciasto, które posmakuje całej rodzinie!

Składniki na proste ciasto z truskawkami

  • 1 kg świeżych truskawek (ew. mrożonych)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 niepełne szklanki maki tortowej (40 g maki pszennej)
  • 5 jajek
  • Połowa szklanki cukru (ok. 120 g cukru)
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie ciasta krok po kroku

  1. Truskawki umyć pod zimna, bieżącą wodą bardzo dokładnie.
  2. Odcinamy im szypułki i kroimy na połówki lub na ćwiartki, w zależności od wielkości truskawek.
  3. Pozostaw truskawki, aby ociekły.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni

Pyszne ciasto ucierane – przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka. Miksujemy na wysokich obrotach, tworząc puszystą masę.
  2. Masło roztapiamy, przestudzamy.
  3. Masło powolutku wlewamy do masy wciąż ubijając
  4. Wsypujemy mąkę i resztę suchych składników
  5. Wszystko dokładnie mieszamy
  6. Przygotowujemy formę, smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tarta lub wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Ciasto przelewamy do formy.
  8. Truskawkami wykładamy ciasto. Powinno być ich dużo, tak, aby pozostawić jak najmniej wolnych przestrzeni.
  9. Wkładamy ciasto do piekarnika na 45 minut. Po tym  czasie wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj ciasta. Uchyl drzwiczki na 10-15 minut.
  10. Wyciągnij ciasto, poczekaj aż całkowicie wystygnie.

Ciasto można posypać cukrem pudrem. Trzeba jedynie poczekać, aż ciasto będzie chłodne. W innym przypadku cukier puder rozpuści się.

Właściwości truskawek

W truskawkach znajduje się wiele witamin. Pektydy pobudzą pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Truskawki są mało kaloryczne, stymulują też pracę wątroby. Bardzo dobrze wpływają na cały organizm chroniąc go przed wolnymi rodnikami. Zawierają dużo witaminy C – więcej niż owoce cytrusowe, a także witaminy z grupy B, A, E, PP. Jedząc je wzmacniamy kości, stawy i wspomagamy rozwój mózgu.

Uwaga! Truskawki mogą uczulać. Należy o tym pamietać. Po ich zjedzeniu może wystąpić wysypka, ból brzucha, opuchnięcia. Należy wtedy zgłosić się do szpitala. Szczególnie bacznie należy obserwować dzieci po podaniu truskawek.

Jest to bardzo łatwe ciasto w przygotowaniu. Można je wykonać na wiele sposobów. Niektórzy wykorzystują dodatkowo galaretki truskawkowe lub kruche ciasto. Jeżeli kruche ciasto wychodzi Ci lepiej niż ucierane, nic nie stoi na przeszkodzie, aby właśnie je zrobić. Ciasto truskawkowe wyjdzie wtedy nieco niższe, ale będzie tak samo smaczne!