Jagodzianki przepis

Wszyscy znamy jagodzianki! To przepyszne bułeczki drożdżowe, których nadzieniem są jagody. Jagodzianki są niezwykle smaczne, słodkie i niestety należą do jednych z najdroższych bułek drożdżowych. Aby nie przepłacać można zrobić domowe ciasto drożdżowe, dodać do niego nieco świeżych jagód lub mrożonych jagód i zrobić jagodzianki samemu! Upieczone jagodzianki smakują wyśmienicie! Poniżej przedstawiamy przepis na drożdżowe bułeczki. Chcesz wiedzieć jak zrobić domowe jagodzianki? Zapraszamy!

Jak zrobić jagodzianki? – domowe jagodzianki ze sprawdzonego przepisu

Jagodzianka to po prostu drożdżówka z jagodami. Aby zatem zrobić pyszną jagodziankę, należy potrafić zrobić ciasto drożdżowe. Niektórzy bardzo nie lubią robić tego ciasta, uważając, że im nie wychodzi, inni natomiast twierdzą, że jest to jedno z najprostszych ciast, jakie można zrobić w domu. Aby się o tym przekonać, musisz spróbować. Samemu. A zatem do dzieła! Przedstawiamy sprawdzony przepis!

Składniki na ciasto

  • 20 g masła (1 łyżka masła)
  • 2 żółtka
  • Szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki jagód (lub więcej, jeżeli chcesz, aby nadzienia było dużo)
  • cukier puder do posypania drożdżówek

Składniki na rozczyn

  • 120 ml podgrzanego mleka
  • 30 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • Łyżka mąki

Jagodzianki przepis

  • Pierwszy krok to wykonanie rozczynu. Przygotowujemy dużą miskę, wkładamy do niej drożdże, mleko, cukier i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Już po kilkunastu minutach znacznie zmieni swój wygląd.
  • Drugi krok to przygotowanie ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, żółtka oraz przygotowany wcześniej rozczyn.
  • Ciasto można wygrabić mikserem. Najczęściej po kilku minutach jest już gotowe. Jak poznać gotowe ciasto? Ma jednolitą i lepką konsystencję. Ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą. Jeżeli takiej nie posiadasz, może to też być folia. Ciasto wyrasta do godziny.
  • Stopnice lub blat osypujemy mąką.
  • Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na równe kawałki – wielkość zależy od twoich upodobań. Z tego przepisu powinno wyjść co najmniej 5-6 drożdżówek.
  • Z każdego kawałka formujemy kule.
  • Każdą kulę lekko spłaszczamy i nakładamy na środek łyżeczkę jagód. Ciasto zawijamy podobnie do tego, jak zawija się pieroga i układamy zawinięciem do dołu. Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta drożdżowego.
  • Jagodzianki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia
  • Każda jagodziankę smarujemy rozbełtanym jajkiem, albo mlekiem i wkładamy do piekarnika.
  • Czas pieczenia wynosi ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Po wyjęciu i ostudzeniu jagodzianek posypujemy je cukrem pudrem.

Jagodzianki są niezwykle pyszne. Domowe drożdżówki doskonale sprawdzą się na pyszne śniadanie. wybitnie smakują z kawa, albo kakao. Jeśli zrobisz je jeden raz, możesz być pewny, że Twoja rodzina będzie chciała, abyś robił je częściej! Jeżeli nie masz świeżych jagód, możesz zastąpić je jagodami mrożonymi. Życzymy wspaniałych doznań kulinarnych! Mamy nadzieję, że nasz przepis przypadnie Państwu do gustu i do smaku!