Placki z cukinii przepis
Placki z cukinii to bardzo proste w przygotowaniu danie. Chrupiące placki przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy trochę startej cukinii, trochę maki pszennej i kilka innych dodatków, aby zrobić danie, które wygląda jak placki ziemniaczane, a jednak jest zupełnie inne w smaku! Tak, smak cukinii jest wyjątkowy, charakterystyczny i delikatny.
Jak zrobić placki z cukinii przepis
Składniki na chrupiące placki z cukinii
- 2 cukinie (jeżeli jest to bardzo duża cukinia, może być jedna)
- 80 g maki (4 łyżki mąki pszennej)
- 1 jajko
- 1 jogurt naturalny
- Olej do smażenia
- Szczypta soli
- Ząbek czosnku
- Pęczek koperku drobno posiekany
W przygotowaniu placków potrzebny będzie także tarka o grubych oczkach i oczywiście patelnia.
Przygotowanie
- Cukinie umyj dokładnie, ale nie obieraj. Obydwie cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól startą cukinię. Odstaw na chwilę. Możesz odsączyć cukinie z nadmiaru wody.
- Jajko rozbełtaj widelcem
- Dodaj startą cukinie do miski, następnie dodaj jajko, koperek, sól oraz mąkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej
- Nakładamy ciasto łyżką – wielkość placuszków zależy od Twoich indywidualnych upodobań
- Placki cukinii smażymy na średniej mocy, kiedy upieką się z jednej strony, obracamy na drugą.
- Po usmażeniu placków przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz
Jak podawać placuszki z cukinii?
Z czym podac placki? Placuszki z cukinii świetnie smakują z najróżniejszymi dodatkami. Bardzo dobrze komponuje się jogurtem naturalnym. Posiekany koperek można użyć do posypania placuszków. Fantastycznie smakują również z sosem tzatziki lub sosem czosnkowym. Pyszne placki wyjdą również wtedy, gdy na cukinię położysz plaster cienkiego żółtego sera i nieco ketchupu. delikatny smak cukinii sprawi, że będziecie chcieli jeść ją bardzo często!
Chrupiące placki z cukinii – kilka cennych rad i ciekawostek
- Bardzo często placki cukiniowe są bardzo kruche i rozpadają się na patelni przy próbie ich przewrócenia na drugą stronę. Jeżeli chcesz, aby miały bardziej zwarta konsystencję, dodaj 1 starty ziemniak.
- Cukinia ma wiele dobroczynnych właściwości. Przede wszystkim cukinia odkwasza organizm. W cukinii znajduje się również wiele witamin z grupy B, A,C,K. Co bardzo ważne, w cukinii nie kumulują się żadne metale ciężkie, ani azoty, można je zatem jeść spokojnie!
- Pamiętaj, aby przed nałożeniem na patelnię kolejnej partii, zawsze zamieszaj ciasto, aby było jednolite.
- Do placków, a w zasadzie do ciasta, można dodać wiele ulubionych składników. Może to być np. papryka lub pomidory.
życzymy smacznego!