Placki z cukinii przepis

Placki z cukinii to bardzo proste w przygotowaniu danie. Chrupiące placki przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy trochę startej cukinii, trochę maki pszennej i kilka innych dodatków, aby zrobić danie, które wygląda jak placki ziemniaczane, a jednak jest zupełnie inne w smaku! Tak, smak cukinii jest wyjątkowy, charakterystyczny i delikatny.

Jak zrobić placki z cukinii przepis

Składniki na chrupiące placki z cukinii

  • 2 cukinie (jeżeli jest to bardzo duża cukinia, może być jedna)
  • 80 g maki (4 łyżki mąki pszennej)
  • 1 jajko
  • 1 jogurt naturalny
  • Olej do smażenia
  • Szczypta soli
  • Ząbek czosnku
  • Pęczek koperku drobno posiekany

W przygotowaniu placków potrzebny będzie także tarka o grubych oczkach i oczywiście patelnia.

Przygotowanie

  1. Cukinie umyj dokładnie, ale nie obieraj. Obydwie cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól startą cukinię. Odstaw na chwilę. Możesz odsączyć cukinie z nadmiaru wody.
  2. Jajko rozbełtaj widelcem
  3. Dodaj startą cukinie do miski, następnie dodaj jajko, koperek, sól oraz mąkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej
  5. Nakładamy ciasto łyżką – wielkość placuszków zależy od Twoich indywidualnych upodobań
  6. Placki cukinii smażymy na średniej mocy, kiedy upieką się z jednej strony, obracamy na drugą.
  7. Po usmażeniu placków przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć tłuszcz

Jak podawać placuszki z cukinii?

Z czym podac placki? Placuszki z cukinii świetnie smakują z najróżniejszymi dodatkami. Bardzo dobrze komponuje się jogurtem naturalnym. Posiekany koperek można użyć do posypania placuszków. Fantastycznie smakują również z sosem tzatziki lub sosem czosnkowym. Pyszne placki wyjdą również wtedy, gdy na cukinię położysz plaster cienkiego żółtego sera i nieco ketchupu. delikatny smak cukinii sprawi, że będziecie chcieli jeść ją bardzo często!

Chrupiące placki z cukinii – kilka cennych rad i ciekawostek

  1. Bardzo często placki cukiniowe są bardzo kruche i rozpadają się na patelni przy próbie ich przewrócenia na drugą stronę. Jeżeli chcesz, aby miały bardziej zwarta konsystencję, dodaj 1 starty ziemniak.
  2. Cukinia ma wiele dobroczynnych właściwości. Przede wszystkim cukinia odkwasza organizm. W cukinii znajduje się również wiele witamin z grupy B, A,C,K. Co bardzo ważne, w cukinii nie kumulują się żadne metale ciężkie, ani azoty, można je zatem jeść spokojnie!
  3. Pamiętaj, aby przed nałożeniem na patelnię kolejnej partii, zawsze zamieszaj ciasto, aby było jednolite.
  4. Do placków, a w zasadzie do ciasta, można dodać wiele ulubionych składników. Może to być np. papryka lub pomidory.

życzymy smacznego!