Sajgonki
Sajgonki to danie bardzo popularne w Azji Południowo – Wschodniej. Sajgonki przypominają wizualnie nasze polskie krokiety, są jednak nieco mniejsze i mają nieco inny skład. Często nazywane są krokietami wiosennymi czy też wiosennymi naleśnikami. W zależności od kraju i regionu, ich skład się zmienia. Jednak, najcześciej farsz jest mięsno warzywny z dodatkiem krewetek. Ciasto, w które owija się farsz jest specjalnie przygotowywane, ale może to być także papier ryżowy. Chcesz wiedzieć, jak zrobić sajgonki? Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!
Jak zrobić domowe sajgonki? Sajgonki z papieru ryżowego – sajgonki warzywne i mięsne
Sajgonki – składniki
- łyżki sosu sojowego
- 60 – 80 g makaron ryżowy
- 2 łyżki sosu rybnego
- płaty papieru ryżowego – ok. 14 sztuk (najlepiej bardzo cienkiego makaronu ryżowego)
- 10 – 20 g grzyby mun
- 2 łyżki oleju
- 300- 400 g mięsa mielonego (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 1 marchew
- 3 ząbki czosnku
- Duża garść pietruszki
- garść szczypiorku
- 1 jajko
Składniki sosu
- 4 łyżki wody gorącej
- 4 łyżki cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić sajgonki? Przygotowanie
- Gotujemy makaron ryżowy
- Grzyby min wkładamy do wody
- Cebulę siekamy bardzo drobno i przypiekamy ja na głębokiej patelni na oleju
- W czasie przypiekania na tarce ścieramy marchewkę na grubych oczkach i dodajemy do cebulki
- Jeżeli chcesz, aby Twoje sajgonki były z farszem mięsnym, dodaj mielone mięso, wszystko wymieszaj i pozostaw na ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas całość. Mięso można zastąpić grzybami. Jeżeli lubisz boczniaki, sprawdzą się bardzo dobrze! W wegetariańskich sajgonkach znajdują się również duże ilości papryki, marchewki i innych ulubionych warzyw.
- Do całości dodajemy ząbki czosnku zgniecione oraz grzyby, a także ugotowany makaron ryżowy (należy go wcześniej ugotować i drobno pokroić)
- Na koniec dodajemy szczypiorek i pietruszkę, wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę podpiekamy całość na patelni.
- Farsz przekładamy do naczynia i wbijamy jajko. Wszystko mieszamy
- Arkusz cienkiego papieru ryżowego moczymy w ciepłej wodzie, następnie układamy na blacie i wkładamy do niego farsz. Zawijamy jak nasze gołąbki. Najpierw boki, później wzdłuż.
- Tak zawinięte sajgonki pieczemy na głębokiej patelni w oleju.
Przygotowanie sosu
- Wodę i cukier mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru
- Wciskamy sok z cytryny
- Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy
- Papryczkę chili kroimy bardzo drobno i także dodajemy. Wszystko mieszamy długo i dokładnie, aż do połączenia składników. Sos możemy przechowywać w lodówce.
Domowe sajgonki warzywne smakują rewelacyjnie! Pięknie się też prezentują. Jeżeli nie będzie smakował Ci tradycyjny sos do sajgonek, możesz oczywiście użyć innego. Te proste sajgonki z pewnością posmakują całej Twojej rodzinie. Będzie to miła odmiana od tradycyjnych posiłków! Życzymy smacznego!