Dżem z wiśni

Dżem z wiśni to jeden z najbardziej ulubionych dżemów Polaków. Bardzo szybko schodzi ze sklepowych półek, a wszystko dzięki specyficznemu smakowi wiśni, które są kwaśne, ale z cukrem dodanym do konfitury, tworząc wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Dżem wiśniowy wykorzystuje się do najróżniejszych potraw. Można wykorzystywać go do smarowania kanapek na śniadanie, jest dodatkiem do ciast, deserów, czy naleśników. Jak zrobić dżem wiśniowy? To wcale nie takie trudne, jak może się wydawać! Przygotowanie dżemu wiśniowego nie zabierze dużo czasu! Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!

Jak zrobić dżem wiśniowy? Prosty przepis na dżem wiśniowy

Smak dżemu wiśniowego jest wyjątkowo! A wystarczy naprawdę niewiele – 1 lub więcej kg wiśni, cukier żelujący oraz zwykły cukier – mało składników, prawda? No właśnie! warto także dodać, że w porównaniu do innych owoców sezonowych, wiśnie nie są drogie – często są znacznie tańsze niż truskawki czy czereśnie. Dlatego warto sprawdzić ten wyjątkowy przepis i cieszyć się wyjątkowym smakiem zdrowego, domowego dżemu!

Dżem wiśniowy – składniki

  • 1 kg wiśni
  • 300 g cukru
  • cukier żelujący – 1 opakowanie

Przygotowanie dżemu

  1. Przygotowujemy małe, dobrze umyte i osuszone słoiki
  2. Wiśnie myjemy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą
  3. Wydryluj wszystkie wiśnie
  4. Wiśnie przekładamy do dużego garnka i zasypujemy cukrem. Wszystko mieszamy
  5. Włączamy palnik i czekamy, aż wszystko zacznie się gotować. Szybko wiśnie puszczą sok, cukier musi się rozpuścić w całości. 
  6. Dokładamy saszetkę cukru żelującego. Składniki dżemu dokładnie mieszamy.
  7. Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Od czasu do czasu mieszaj dżem wiśniowy.
  8. Jeżeli lubisz kawałki wiśni, dżem jest już prawie gotowy. Jeżeli jednak chcesz, aby nie było w nim kawałków owoców, możesz go zblendować. 
  9. Bardzo gorący dżem wiśniowy przełóż do słoików, zakręć i połóż drem do góry. Pozostaw je tak, aż zupełnie się przestudzą. Dżem wiśniowy gotowany nie wymaga pasteryzacji.

Domowe przetwory warto mieć w swojej piwnicy czy komórce. Są bardzo zdrowe, a przygotowane własnoręcznie, są także bardzo smaczne – znacznie różnią się w smaku od tych, które kupujemy na co dzień w sklepach. Warto pamiętać o tym, że tradycyjny dżem wiśniowy należy przygotowywać wyłącznie ze świeżych owoców. To ważne. Aby przyrządzić dżem wiśniowy nie trzeba wiele wysiłku, a cała rodzina będzie zachwycona! Jeżeli zdecydujesz się na dużą ilość owoców, z pewnością rodzina może pomóc w drylowaniu wiśni. Życzymy smacznego!