Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety można robić na wiele sposobów. Można także robić je z najróżniejszymi sosami – pomidorowym, pieczarkowym, szpinakowym. W tym przepisie przedstawimy przepis na pulpety w sosie koperkowym. Bardzo smaczne i dość szybkie do wykonania. Potrzebujemy mięso mielone, trochę mąki pszennej i kilku innych dodatków, aby wyczarować naprawdę pyszne danie.

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym? Przepis na pulpety z mięsa mielonego

Mięso mielone można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie przepysznych pulpetów w sosie koperkowym. Jest to pyszne danie, które można podawać z ziemniakami lub z kaszą. Pulpety z gęstym sosem koperkowym wyśmienicie smakują i na pewno spodobają się całej rodzinie! Zatem, do dzieła!

Pulpety w sosie koperkowym – składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 pęczek koperku (posiekany koperek)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 125 g śmietany
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 litr bulionu
  • 3 marchewki

Przygotowanie pulpetów w sosie koperkowym

  1. Przygotowanie pulpetów zaczynamy od  namoczenia kajzerki w mleku. Może to też być bulion, ewentualnie woda. Wkładamy kajzerkę do naczynia z płynem i pozostawiamy, aż kajzerka cała nasiąknie. 
  2. Do miski wkładamy mielone mięso, jajko i przygotowane przyprawy, a także odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę. 
  3. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Najlepiej rękoma. Kiedy już całość jest wymieszana, formujemy niewielkie pulpety. 
  4. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. 
  5. Do garnka przelewamy bulion warzywny, dodajemy marchewki i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. 
  6. Pulpeciki przekładamy bardzo delikatnie do garnka i gotujemy je przez ok 15 minut, na bardzo delikatnym ogniu. Trzeba uważać, aby nie rozpadły się podczas gotowania. 
  7. Kilka łyżek ciepłego bulionu wlewamy do dużego kubka, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej oraz śmietanę. Całość mieszamy i zabielamy bulion, zagęszczając go i tworząc sos. 
  8. Następnie wrzuć do pulpetów w sosie posiekany koperek. 

Pulpety w sosie koperkowym podawaj gorące lub ciepłe. Można podawać je z pieczywem, ale oczywiście także z ziemniakami tłuczonymi i surówką, albo z ziemniakami pieczonymi. Doskonale harmonizują się również z ryżem lub kaszą. W aromatycznym sosie koperkowym klopsiki będą smakowały wyśmienicie! Wszystkim życzymy smacznego!