Pulpety w sosie koperkowym
Pulpety można robić na wiele sposobów. Można także robić je z najróżniejszymi sosami – pomidorowym, pieczarkowym, szpinakowym. W tym przepisie przedstawimy przepis na pulpety w sosie koperkowym. Bardzo smaczne i dość szybkie do wykonania. Potrzebujemy mięso mielone, trochę mąki pszennej i kilku innych dodatków, aby wyczarować naprawdę pyszne danie.
Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym? Przepis na pulpety z mięsa mielonego
Mięso mielone można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie przepysznych pulpetów w sosie koperkowym. Jest to pyszne danie, które można podawać z ziemniakami lub z kaszą. Pulpety z gęstym sosem koperkowym wyśmienicie smakują i na pewno spodobają się całej rodzinie! Zatem, do dzieła!
Pulpety w sosie koperkowym – składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 30 g mąki pszennej
- 1 pęczek koperku (posiekany koperek)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 125 g śmietany
- 1 kajzerka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 litr bulionu
- 3 marchewki
Przygotowanie pulpetów w sosie koperkowym
- Przygotowanie pulpetów zaczynamy od namoczenia kajzerki w mleku. Może to też być bulion, ewentualnie woda. Wkładamy kajzerkę do naczynia z płynem i pozostawiamy, aż kajzerka cała nasiąknie.
- Do miski wkładamy mielone mięso, jajko i przygotowane przyprawy, a także odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę.
- Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Najlepiej rękoma. Kiedy już całość jest wymieszana, formujemy niewielkie pulpety.
- Marchew myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
- Do garnka przelewamy bulion warzywny, dodajemy marchewki i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.
- Pulpeciki przekładamy bardzo delikatnie do garnka i gotujemy je przez ok 15 minut, na bardzo delikatnym ogniu. Trzeba uważać, aby nie rozpadły się podczas gotowania.
- Kilka łyżek ciepłego bulionu wlewamy do dużego kubka, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej oraz śmietanę. Całość mieszamy i zabielamy bulion, zagęszczając go i tworząc sos.
- Następnie wrzuć do pulpetów w sosie posiekany koperek.
Pulpety w sosie koperkowym podawaj gorące lub ciepłe. Można podawać je z pieczywem, ale oczywiście także z ziemniakami tłuczonymi i surówką, albo z ziemniakami pieczonymi. Doskonale harmonizują się również z ryżem lub kaszą. W aromatycznym sosie koperkowym klopsiki będą smakowały wyśmienicie! Wszystkim życzymy smacznego!