Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak to jedna z ulubionych zup Polaków. Kapuśniak jest bardzo zdrowy, ma wiele witamin i rewelacyjnie smakuje. Zwłaszcza kapuśniak z młodej kapusty ma rewelacyjny smak, którego nie można podrobić! Doskonale smakuje zarówno solo zabielany jak i z dodatkiem młodych ziemniaków. Każdy, kto raz przygotuje kapuśniak z młodej kapusty, z pewnością będzie tęsknił za tym daniem przez cały rok! Poniżej przepis na: zipa kapuśniak. Zapraszamy!

Zupa kapuśniak – Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?
Kiedy tylko pojawia się młoda kapusta na targach i straganach, naprawdę warto ją kupić, aby wyczarować pyszne dania! Kapuśniak zrobiony z młodej kapusty jest delikatny i świetnie smakuje. Koniecznie spróbuj zrobić ten kapuśniak, a przekonasz się, że po pierwsze jest łatwiejszy w przygotowaniu niż kapuśniak tradycyjny, a po drugie doskonale smakuje i można wykorzystać go na wiele sposobów.
Zupa kapusniak – składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 400 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 litry bulionu
- 200 g boczku
- 1/2 pęczka koperku
- mały pęczek lubczyku
- 1 pomidory
- Szczypta soli
Zupa kapuśniak – przygotowanie
- Przed rozpoczęciem pracy należy przygotować sobie duży garnek
- Przygotowujemy kapustę. Zdejmujemy wierzchnie liście, kroimy kapustę na ćwiartki, wycinamy głąb, a resztę liści szatkujemy i dokładnie płuczemy. Można posiekaną kapustę włożyć do durszlaka i dokładnie opłukać wodą.
- Kapustę posiekaną wkładamy do garnka i dodajemy umytą cebulę. Nie siekamy jej. Dodajemy ją w całości lub ewentualnie kroimy na pół.
- Drobno siekamy lubczyk i dodajemy do kapusty
- Młode ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę również i dodajemy do kapusty.
- Kroimy drobno boczek i także dodajemy do całości.
- Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 – 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie.
Do zupy można wlać zasmażkę, jednak nie jest to konieczne. Kapuśniak z młodej kapusty doskonale smakuje z młodymi ziemniakami ugotowanymi, ale także solo z pieczywem. Może być dodatkiem do dań mięsnych. Jeżeli chcesz, możesz w trakcie gotowania dodać kilka ziaren ziela angielskiego lub liść laurowy. Nie jest to jednak konieczne. Wszystkim życzymy smacznego!