Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak to jedna z ulubionych zup Polaków. Kapuśniak jest bardzo zdrowy, ma wiele witamin i rewelacyjnie smakuje. Zwłaszcza kapuśniak z młodej kapusty ma rewelacyjny smak, którego nie można podrobić! Doskonale smakuje zarówno solo zabielany jak i z dodatkiem młodych ziemniaków. Każdy, kto raz przygotuje kapuśniak z młodej kapusty, z pewnością będzie tęsknił za tym daniem przez cały rok! Poniżej przepis na: zipa kapuśniak. Zapraszamy!

Zupa kapuśniak – Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty?

Kiedy tylko pojawia się młoda kapusta na targach i straganach, naprawdę warto ją kupić, aby wyczarować pyszne dania! Kapuśniak zrobiony z młodej kapusty jest delikatny i świetnie smakuje. Koniecznie spróbuj zrobić ten kapuśniak, a przekonasz się, że po pierwsze jest łatwiejszy w przygotowaniu niż kapuśniak tradycyjny, a po drugie doskonale smakuje i można wykorzystać go na wiele sposobów.

Zupa kapusniak – składniki

  • 1 główka młodej kapusty 
  • 400 g ziemniaków 
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula 
  • 2 litry bulionu 
  • 200 g boczku 
  • 1/2 pęczka koperku 
  • mały pęczek lubczyku
  • 1 pomidory 
  • Szczypta soli 

Zupa kapuśniak – przygotowanie

  1. Przed rozpoczęciem pracy należy przygotować sobie duży garnek
  2. Przygotowujemy kapustę. Zdejmujemy wierzchnie liście, kroimy kapustę na ćwiartki, wycinamy głąb, a resztę liści szatkujemy i dokładnie płuczemy. Można posiekaną kapustę włożyć do durszlaka i dokładnie opłukać wodą. 
  3. Kapustę posiekaną wkładamy do garnka i dodajemy  umytą cebulę. Nie siekamy jej. Dodajemy ją w całości lub ewentualnie kroimy na pół. 
  4. Drobno siekamy lubczyk i dodajemy do kapusty
  5. Młode ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę również i dodajemy do kapusty. 
  6. Kroimy drobno boczek i także dodajemy do całości. 
  7. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 – 30 minut pod przykryciem, co jakiś czas delikatnie mieszając. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. 

Do zupy można wlać zasmażkę, jednak nie jest to konieczne. Kapuśniak z młodej kapusty doskonale smakuje z młodymi ziemniakami ugotowanymi, ale także solo z pieczywem. Może być dodatkiem do dań mięsnych. Jeżeli chcesz, możesz w trakcie gotowania dodać kilka ziaren ziela angielskiego lub liść laurowy. Nie jest to jednak konieczne. Wszystkim życzymy smacznego!