Botwinka

Botwinka to lekka i bardzo zdrowa zupa, której jedną z cech jest jej delikatny smak. Niektórzy nazywają ją królową wiosennych zup – a jak Ty uważasz? Przygotowuje się ją z młodych buraków oraz liści. Jest idealna, wiosna i latem, kiedy możemy korzystać ze świeżych nowalijek. Jej smak jest wtedy najlepszy! Co więcej, botwinka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na botwinkę!

Zupa botwinka – przepis

Składniki na zupę botwinkę

  • 3 – 4 pęczki młodej botwinki (małe, jeżeli pęczek jest duży wystarczy 1 lub 2)
  • 3-4 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1.5 litra bulionu warzywnego
  • Pęczek kopru
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 duże łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • Łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa należy bardzo dokładnie umyć pod bieżącym strumieniem zimnej wody.
  2. Marchewki obieramy i kroimy w kosteczkę lub w cienkie talarki. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę.
  3. Do garnka wrzucamy masło klarowane. Jeżeli nie masz masła, nie przejmuj się. Może być to olej.
  4. Kiedy tłuszcz nieco się nagrzeje, do garnka wkładamy marchewkę i ziemniaki – podsmażamy ciągle mieszając, aby nic się nie przypaliło.
  5. Przygotuj botwinkę: po umyciu botwinki odkroić buraczki i pokrój je w plasterki, a liście botwinki posiekaj.
  6. Botwinkę dodajemy do warzyw i chwilkę dusimy całość.
  7. Do garnka wlewamy warzywny bulion.
  8. Zupę mieszamy i gotujemy 20 – 30 minut na małym ogniu.
  9. W trakcie gotowania dodajemy do zupy pozostałe składniki oprócz mąki i śmietany.
  10. Kiedy zupa nabierze głębokiego koloru i wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy do niej śmietanę zmieszaną z mąką.

Niektórzy do botwinki dodają również ząbek czosnku, ziele angielskie oraz liście laurowe. Nie jest to jednak konieczne. Jeżeli lubisz jajka, możesz ugotować je na twardo, ułożyć na talerzu i zalać botwinką. Można ją jednak jeść bez dodatków. Jak widać, aby ugotować smaczną zupę, która będzie różniła się od innych, klasycznych zup, które jemy na co dzień, wcale nie trzeba wielu składników i nie jest też skomplikowana w przygotowaniu. Smak gorącej zupy botwinkowowej jest idealny!

Czy botwinka jest zdrowa?

Botwinka zdecydowanie uchodzi za jedną z najbardziej zdrowych odmian buraka. Młode liście zawierają ogromną ilość białka oraz soli mineralnych. Botwina, a zwłaszcza jej korzeń, chronią przed wolnymi rodnikami. W botwinie znajduje się także wiele związków i witamin, zwłaszcza z grupy B, a także kwas foliowy, kwas jabłkowy, cytrynowy. Botwina wzmacnia odporność i łagodzi objawy zgagi. Do tego dochodzi biotyna oraz siarka, które poprawiają jakość i wygląd skóry. Należy jednak pamiętać, że ze względu na obecność w botwinie dużych ilości kwasu szczawiowego, nie należy jeść botwinki zbyt często. Absolutnie nie powinny jej jeść osoby cierpiące na choroby nerek.