Barszcz czerwony
Barszcz czerwony to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Popularny jest oczywiście barszcz czerwony wigilijny czy też barszcz czerwony Magdy Gessler, jednak odmian barszczu jest naprawdę bardzo dużo. Można pokusić się o stwierdzenie, że co region, to nieco inny smak barszczu. Jedno jest pewne – domowy barszcz czerwony na głowę bije wiele innych zup! Poniżej przepis na szybki barszcz czerwony, który na pewno zachwyci Twoją rodzinę!
Jak zrobić domowy barszcz czerwony – przepis
Zastanawiasz się, jak ugotować barszcz czerwony tradycyjny? Może nigdy takiego nie robiłeś i to będzie Twój pierwszy raz? Tradycyjny czerwony barszcz to doskonała zupa na każdy dzień! Nie jest to zupa trudna w przygotowaniu i może gościć na naszych stołach często. Warto również pamiętać o tym, że buraki są bardzo zdrowe! Warto podawać je dzieciom w różnej formie i samemu zajadać się nimi jak najczęściej! Poniżej przepis na doskonały barszcz czerwony!
Składniki na szybki barszcz czerwony
- 2 litry bulionu
- 1 kg buraków ćwikłowych (świeżych buraków)
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 szt liścia laurowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 ulubione grzyby suszone
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- odrobina octu (2-3 łyżki octu)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie, jeżeli lubisz)
Szybki barszcz przygotowanie
- Buraki umyj dokładnie, obierz i pokrój
- Bulion wlej do garnka i dodaj buraki gotuj na małym ogniu
- Dodajemy ziele angielskie, czosnek oraz grzyby suszone i liść laurowy. Garnek przykrywamy i gotujemy, aż buraki będą miękkie.
- Kiedy buraki będą miękkie, dodaj przyprawy oraz odrobinkę octu. Dodawaj spokojnie, mieszając barszcz i sprawdzając, czy smak się połączył i czy Ci odpowiada.
- Kiedy już smak barszczu czerwonego będzie idealny, możesz przecedzić go przez sitko, tak, aby pozostał sam, klarowny barszcz.
Z tego przepisu wychodzi pyszny barszcz – jest to wersja barszczu bez zakwasu. Jest to barszcz czerwony domowej roboty – barszcz czerwony robi się bardzo prosto, jak zresztą widać. Barszcz czerwony przygotowany w taki sposób to dobry barszcz wigilijny. Nie zawsze trzeba dodawać do barszczu zakwas buraczany. Czysty barszcz nadaje się do wielu dań. Można podawać go z ugotowanymi na twardo jajkami, ale też oczywiście z uszkami. Niektórzy dodają do tej zupy ziemniaki wcześniej ugotowane.
Domowy barszcz na wiele sposobów? Oczywiście!
Rodzajów barszczu jest naprawdę wiele! Można zrobić barszcz czerwony klasyczny, ale również można ugotować wigilijny barszcz czerwony, który różni się tym od innych barszczów, że jest postny. Barszcz czerwony zabielany podawany z ziemniakami to kolejna fantastyczna propozycja. Barszcz można robić także na zakwasie, a także z kiszonych buraków. Jednak, bez wątpienia hitem wśród barszczy jest ten polski, tradycyjny barszcz czerwony na burakach, z dodatkiem odpowiednich przypraw. Mamy nadzieję, że ten sprawdzony przepis sprawdzi się w Twojej kuchni! Życzymy smacznego!