Ogórki konserwowe
Jak zrobić ogórki konserwowe? Wiele osób zadaje to pytanie nie tylko w swoich rodzinnych domach, ale często właśnie jako zapytanie do wyszukiwarki internetowej, szukając najlepszych przepisów na smaczne i domowe ogórki konserwowe. Aby zrobić kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt, a nawet więcej pysznych ogórków konserwowych potrzebujemy przede wszystkim sprawdzonych składników, a zwłaszcza ogórków gruntowych znanego pochodzenia. Wykonanie ogórków konserwowych nie jest trudne, a jest to produkt spożywczy niezwykle zdrowy zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Poniżej przedstawiamy przepis na idealne ogórki konserwowe!
Ogórki konserwowe – przepis
Sprawdzony przepis oraz ogórki dobrej jakości to gwarancja doskonałego smaku. Koniecznie sprawdź nasz najlepszy przepis! Poniżej przedstawiamy listę składników, wykonanie, a także kilka niezbędnych informacji, aby przyrządzić ogórki ideale!
Składniki
Jest to przepis na 12 słoików 900 ml. Jeżeli chcesz więcej lub mniej, zrób 24 lub 6 słoików, zachowując odpowiednie proporcje. W tym przypadku to bardzo proste.
- 4 kg małych ogórków gruntowych
- 4 szklanki octu spirytusowego 10%
- 4 litry wody
- Szklanka cukru
- 4 łyżki soli
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 12 łyżeczek ziaren gorczycy
- 2 łyżeczki pieprzy czarnego ziarnistego
- 24 ziarna ziela angielskiego
- 12 liści laurowych
- 6 gałązek kopru
- 2 małe lub 1 duży korzeń chrzanu
I oczywiście odpowiednia ilość słoików. Słoiki powinny być nowe, umyte i wyparzone, suche, albo słoiki już używane z nowymi zakrętkami.
Przygotowanie
Przygotowanie zalewy do ogórków
- Do garnka wlewamy wodę, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny. Po zagotowaniu wody, dodajemy sól.
- Kiedy całość się zagotuje, dodajemy także cukier i gotujemy przez kilka minut.
- Zalewę odstawiamy , wlewamy ocet, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Cebulę kroimy na małe kawałki (1 cebula = 6 kawałków)
- Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy na plasterki lub małe kawałki.
- Wszystko wkładamy do słoników
- Do każdego słoika dodajemy też gałązkę kopru oraz po łyżeczce ziaren gorczycy, a także pół ząbka czosnku i małe kawałki chrzanu.
- Dokładnie myjemy ogórki i układamy je bardzo ściśle w słoikach, pionowo, jaśniejszą częścią ku górze. Jeżeli na Górze słoika jest miejsce, można małe ogórki ułożyć poziomo. Układamy je tak, aby wypełnimy cały słoik.
- Słoiki zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą i mocno zakręcamy
Pasteryzowanie
Słoiki z ogórkami należy pasteryzować. W tym celu do szerokiego garnka wlewamy wodę i wkładamy do niego słoiki. Wody ma być tyle, aby nie sięgała wyżej niż do połowy słoików. Doprowadzamy wodę do wrzenia, następnie zmniejszamy moc i pasteryzujemy kilka minut. Później słoiki wyciągamy. Ogórki konserwowe odstawiamy i czekamy aż się przestudzą i możemy schować je w ciemne miejsce, np. do spiżarni lub piwnicy.
Ogórki konserwowe są bardzo zdrowe i mają mnóstwo witamin, zwłaszcza A, K, D, a także witaminy z grupy B. Znane są z tego, że odkwaszają organizm, dostarczają fosfor, magnez, miedz, wapń i sporą ilość błonnika. Z pewnością nie powinno ich zabraknąć w diecie dzieci i osób dorosłych. Ogórki są dodatkiem do wielu dań. Mogą być pyszną przekąską samą w sobie, można dodawać je jako składnik kanapek, można podawać je na stół podczas przyjęcia, dokładać do różnych sałatek, a także są doskonałe jako dodatek do drugiego dania, zwłaszcza do tradycyjnych ziemniaków i kotleta. Ogórki konserwowe smakują wyśmienicie!