Sałatka szwedzka
Sałatki z ogórków warto mieć w swojej spiżarni lub piwnicy. Sałatki z ogórków gruntowych robi się bardzo szybko i łatwo. Oprócz ogórków kiszonych, ogórków kwaszonych i konserwowych, a także oprócz ogórków w curry i innych, możemy także robić pyszną sałatkę z ogórków szwedzką. Wykonanie sałatki szwedzkiej jest niezwykle proste! Potrzebujemy jedynie trochę ogórków gruntowych i kilka dodatków.
Ogórkowa sałatka szwedzka przepis
Składniki na sałatkę szwedzką
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 litry wody
- ½ szklanki soli
- 2 szklanki cukru
- Ok. 20 ziaren ziela angielskiego
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki octu spirytusowego
- Ok. 20 ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 marchewki
Przygotowanie sałatki z ogórków szwedzka sałatka
- Ogórki bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą zimna woda, odcinamy im ogonki i szatkujemy na cienkie plasterki (nie obieramy).
- 2 litry wody wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej pół szklanki soli, dokładnie mieszając. Następnie zalej wodą z solą ogórki i odłóż na kilka godzin.
- W tym czasie obieramy marchewkę i również kroimy ją na cienkie plasterki
- Przygotowujemy słoiki. Do każdego słoika dodajemy po kilka plasterków marchewki, kilka ziarnem gorczycy i pieprzu i ziela angielskiego.
- Odcedzamy ogórki i również dodajemy je do słoików.
- Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy 4 szklanki wody, dodajemy cukier i gotujemy. Wlewamy ocet, gotujemy i zalewamy słoiki gorącą zalewą.
- Przed zakręceniem słoików, warto nieco zamieszać w ich wnętrzu, aby sprawdzić, czy nie zostało zbyt dużo pęcherzyków powietrza. W razie potrzeby można dolać nieco zalewy.
- Zakręcamy słoiki.
- Pasteryzujemy ok. 10 minut.
- Po przestudzeniu chowamy do chłodnego i ciemnego miejsca.
Klasyczna sałatka szwedzka gotowa!
Sałatka szwedzka jest niezastąpiona do obiadów, ale również jako dodatek do hamburgerów i innych dań. Jest pyszna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Wszystkim życzymy smacznego!