Sałatka szwedzka

Sałatki z ogórków warto mieć w swojej spiżarni lub piwnicy. Sałatki z ogórków gruntowych robi się bardzo szybko i łatwo. Oprócz ogórków kiszonych, ogórków kwaszonych i konserwowych, a także oprócz ogórków w curry i innych, możemy także robić pyszną sałatkę z ogórków szwedzką. Wykonanie sałatki szwedzkiej jest niezwykle proste! Potrzebujemy jedynie trochę ogórków gruntowych i kilka dodatków.

Ogórkowa sałatka szwedzka przepis

Składniki na sałatkę szwedzką

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 litry wody
  • ½ szklanki soli
  • 2 szklanki cukru
  • Ok. 20 ziaren ziela angielskiego
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu spirytusowego
  • Ok. 20 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 marchewki

Przygotowanie sałatki z ogórków szwedzka sałatka

  1. Ogórki bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą zimna woda, odcinamy im ogonki i szatkujemy na cienkie plasterki (nie obieramy).
  2. 2 litry wody wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej pół szklanki soli, dokładnie mieszając. Następnie zalej wodą z solą ogórki i odłóż na kilka godzin.
  3. W tym czasie obieramy marchewkę i również kroimy ją na cienkie plasterki
  4. Przygotowujemy słoiki. Do każdego słoika dodajemy po kilka plasterków marchewki, kilka ziarnem gorczycy i pieprzu i ziela angielskiego.
  5. Odcedzamy ogórki i również dodajemy je do słoików.
  6. Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy 4 szklanki wody, dodajemy cukier i gotujemy. Wlewamy ocet, gotujemy i zalewamy słoiki gorącą zalewą.
  7. Przed zakręceniem słoików, warto nieco zamieszać w ich wnętrzu, aby sprawdzić, czy nie zostało zbyt dużo pęcherzyków powietrza. W razie potrzeby można dolać nieco zalewy.
  8. Zakręcamy słoiki.
  9. Pasteryzujemy ok. 10 minut.
  10. Po przestudzeniu chowamy do chłodnego i ciemnego miejsca.

Klasyczna sałatka szwedzka gotowa!

Sałatka szwedzka jest niezastąpiona do obiadów, ale również jako dodatek do hamburgerów i innych dań. Jest pyszna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Wszystkim życzymy smacznego!