Ogórki z chili

Polacy uwielbiają ogórki pod każdą postacią. Zarówno ogórki kiszone, jak i ogórki konserwowe i w najróżniejszych zalewach. Ogórki chili to propozycja dla smakoszy ogórków, którzy chcą, aby w ich kuchni zagościły smaki wyjątkowe. Potrzeba tylko trochę ogórków gruntowych, nieco przypraw i można zrobić przepyszne ogórki! Zapraszamy do zapoznania się z naszym sprawdzonym przepisem!

Przepis na domowe ogórki z chili

Domowe ogórki niejednokrotnie ratują nasze dania – są dodatkiem na kanapki oraz do obiadów. Są pyszne i bardzo zdrowe, zwłaszcza jeżeli wykonamy je samodzielnie z dobrej jakości produktów. Mamy nadzieje, że nasz przepis przypadnie Państwu do gustu, a ogórki z tego przepisu beda przepyszne!

Ogórki korniszony z chili – składniki

D o przygotowania domowych ogórków z chili, nie potrzeba wielu składników.

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżeczki chili
  • niecałe 2 szklanki cukru
  • łyżek oleju
  • szklanki octu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 3 liście laurowe
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego
  • 10 łyżek oleju

Potrzebujemy również kilka wyparzonych słoików oraz zakrętek.

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy pod zimną wodą
  2. Odcinamy końcówki ogórkom
  3. Ogórki kroimy wzdłuż na 2 części lub na 4 części
  4. Wkładamy wszystkie ogórki do dużej miski lub dużego garnka i zasypujemy solą
  5. Mieszamy ogórki, przykrywamy i odmawiamy na kilka godzin, mogą też tak poleżeć nawet całą noc
  6. Wylewamy wodę, która się nazbiera i wsypujemy do nich chili oraz czosnek. Mieszamy, przykrywamy.
  7. Przygotowujemy zalewę: mieszamy ze sobą szklankę wody, cukier, ocet spirytusowy, olej roślinny, sok z cytryny, ziele angielskie i liście laurowe. Całość podgrzewamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Zagotuj i wyłącz zalewę.
  8. Następnie należy wypełnić słoiki ogórkami.
  9. Zalewą zalewamy ogórki w taki sposób, aby szczelnie wypełnić cały słoik.
  10. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.

Jak pasteryzuje się ogórki? Wystarczy nalać do szerokiego garnka wodę, włożyć do niego słoiki tak, aby się nie stykały, a następnie podgrzewać wodę na średnim ogniu i poczekać do wrzenia. Pasteryzować około 10 minut. Przygotowanie ogórków z chili jak widać, nie jest trudne, a są one dużym przysmakiem. Doskonale smakują jako składnik różnych sałatek, a także nadają się do kanapek. Niektórzy decydują się na posiekanie ogórków – to w jakiej formie włożyć je do słoika zależy wyłącznie od Ciebie i Twoich upodobań! Jesteśmy pewni, że przepis z naszej sałatki wyjdzie, a ogórki będą bardzo smaczne! Życzymy smacznego!