Ogórki z chili
Polacy uwielbiają ogórki pod każdą postacią. Zarówno ogórki kiszone, jak i ogórki konserwowe i w najróżniejszych zalewach. Ogórki chili to propozycja dla smakoszy ogórków, którzy chcą, aby w ich kuchni zagościły smaki wyjątkowe. Potrzeba tylko trochę ogórków gruntowych, nieco przypraw i można zrobić przepyszne ogórki! Zapraszamy do zapoznania się z naszym sprawdzonym przepisem!
Przepis na domowe ogórki z chili
Domowe ogórki niejednokrotnie ratują nasze dania – są dodatkiem na kanapki oraz do obiadów. Są pyszne i bardzo zdrowe, zwłaszcza jeżeli wykonamy je samodzielnie z dobrej jakości produktów. Mamy nadzieje, że nasz przepis przypadnie Państwu do gustu, a ogórki z tego przepisu beda przepyszne!
Ogórki korniszony z chili – składniki
D o przygotowania domowych ogórków z chili, nie potrzeba wielu składników.
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżki soli
- 3 łyżeczki chili
- niecałe 2 szklanki cukru
- łyżek oleju
- szklanki octu
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- 3 liście laurowe
- 1.5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octu spirytusowego
- 10 łyżek oleju
Potrzebujemy również kilka wyparzonych słoików oraz zakrętek.
Przygotowanie
- Ogórki myjemy pod zimną wodą
- Odcinamy końcówki ogórkom
- Ogórki kroimy wzdłuż na 2 części lub na 4 części
- Wkładamy wszystkie ogórki do dużej miski lub dużego garnka i zasypujemy solą
- Mieszamy ogórki, przykrywamy i odmawiamy na kilka godzin, mogą też tak poleżeć nawet całą noc
- Wylewamy wodę, która się nazbiera i wsypujemy do nich chili oraz czosnek. Mieszamy, przykrywamy.
- Przygotowujemy zalewę: mieszamy ze sobą szklankę wody, cukier, ocet spirytusowy, olej roślinny, sok z cytryny, ziele angielskie i liście laurowe. Całość podgrzewamy do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Zagotuj i wyłącz zalewę.
- Następnie należy wypełnić słoiki ogórkami.
- Zalewą zalewamy ogórki w taki sposób, aby szczelnie wypełnić cały słoik.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy.
Jak pasteryzuje się ogórki? Wystarczy nalać do szerokiego garnka wodę, włożyć do niego słoiki tak, aby się nie stykały, a następnie podgrzewać wodę na średnim ogniu i poczekać do wrzenia. Pasteryzować około 10 minut. Przygotowanie ogórków z chili jak widać, nie jest trudne, a są one dużym przysmakiem. Doskonale smakują jako składnik różnych sałatek, a także nadają się do kanapek. Niektórzy decydują się na posiekanie ogórków – to w jakiej formie włożyć je do słoika zależy wyłącznie od Ciebie i Twoich upodobań! Jesteśmy pewni, że przepis z naszej sałatki wyjdzie, a ogórki będą bardzo smaczne! Życzymy smacznego!