Sałatka z ogórków na zimę
Wszelkiego rodzaju sałatki w słoikach sprawdzają się fantastycznie w polskiej kuchni. Są częstymi dodatkami do drugich dań oraz do burgerów i innych potraw. Bez nich podawanie potraw byłoby często bardzo trudne. Oczywiście sałatki można kupić niemal w każdym sklepie, jednak o wiele smaczniejsze są te, które można wykonać w domu. Potrzeba zaledwie kilka kg ogórków gruntowych, kilka wyparzonych słoików oraz dosłownie kilka innych dodatków. Przygotowanie ogórków jest proste!
Sałatka ogórkowa – przepis
Składniki na sałatkę z ogórków
- 2 kg ogórków gruntowych
- Pół kg czerwonej papryki
- 1/2 kg cebuli
- 3 marchewki
- 1 szklanka octu spirytusowego
- szklanki wody
- ziela angielskiego
- 3łyżki soli
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka pieprzu czarnego
- litr wody
- 2 listki laurowe
Przygotowanie sałatki
- Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie piórka.
- Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cieniutkie talarki. Można do tego celu użyć tarła z odpowiednim ostrzem. Najlepsze ogórki to ogórki gruntowe, te najmniejsze. Przerośnięte ogórki lepiej odstawić.
- Marchewkę myjemy i kroimy w cienkie talarki.
- Paprykę również dokładnie myjemy, wyjmujemy gniazdo nasienne i tniemy w cieniutkie paseczki.
- Pokrojone warzywa przekładamy do dużego naczynia, tak aby zmieściły się wszystkie. Doprawiamy solą, mieszamy i pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem. Czekamy, aż warzywa puszczą wodę.
- Wodę, która nazbierała się z warzyw wylewamy.
- Przygotowujemy słoiki. Przygotowaną sałatkę przedkładamy do słoików, wkładamy ogórki wraz z pozostałymi warzywami, rozdzielając je równo w każdym słoiku. Pozostawmy nieco miejsca na zalewę.
- Przygotowanie zalewy: do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Gotujemy. dodajemy ocet, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie. Wszystko gotujemy.
- Znajdujące się w słoikach ogórki zalewamy przygotowaną, gorącą zalewą, słoiki dokładnie zakręcamy.
- Słoiki pasteryzujemy. W jaki sposób? do pasteryzowania ogórków potrzebujemy szerokiego garnka, do którego wlewamy wodę. Następnie należy włożyć do niej słoiki tak, aby się nie stykały, a następnie doprowadzić wodę do wrzenia i na mniejszym już ogniu. Czas pasteryzacji wynosi 15 – 20 minut.
- Po tym czasie sałatka powinna być już gotowa. Pozostawiamy słoiki do wystygnięcia, a później przenosimy w ciemne miejsce, do spiżarni lub piwnicy.
- Jest to ulubiona sałatka wielu osób i bardzo często gości na naszych stołach. Jak pokazuje przepis, sałatka jest bardzo szybka w wykonaniu. Nie trzeba być doskonałym kucharzem, nie trzeba też za bardzo lubić gotować i przyrządzać potraw, żeby zrobić kilka słoików naprawdę smacznej i zdrowej sałatki do obiadu. Sałatka warzywna z pewnością przyda ci się w domu! Można stosować ją wymiennie do obiadów z innymi sałatkami, albo zamiast ogórków korniszonów.
Ogórki kiszone w innej formie
Sałatka ogórkowa w słoikach to po prostu inny rodzaj ogórków kiszonych. Mają podobny smak, jednak od razu są już w formie sałatki. Nie zaszkodzi mieć w swojej spiżarce właśnie takich słoików z sałatką, bo czasem mogą uratować nasz obiad! Nie zawsze bowiem mamy czas na zrobienie świeżej sałatki. Sałatka taka jest również bardzo zdrowa i smaczna, przepadają za nią zarówno dorośli jak i dzieci. Świetnie nadaje się jako dodatek do drugich dań. Życzymy smacznego!