Sałatka z makaronem
Sałatka makaronowa może być wykonana z różnych rodzajów makaronu, a składników sałatki, które można wykorzystać jest naprawdę wiele! Dlatego chyba każdy lubi tego typu przekąski, które mogą stać się również pełnowartościowym daniem. Dobra sałatka makaronowa daje poczucie sytości, a odpowiednio dobrane składniki zapewniają harmonię smaku. Poniżej przedstawiamy przepis na smaczną sałatkę z dodatkiem kukurydzy konserwowej oraz jogurtu naturalnego, a także z ulubionym makaronem. Przyda się także papryka czerwona i… a zresztą zobaczcie sami!
Sałatka z makaronem, kukurydzą i papryką – przepis
Z poniższych składników możesz wyczarować pyszną makaronową sałatkę, która zachwyci zarówno gości jak i domowników. Czasem zapominamy o tym, że makaron można wykorzystać nie tylko w drugim daniu lub w zupie – a przecież można wyczarować z niego naprawdę wyjątkowe przekąski i potrawy, które mogą stać się prawdziwym przebojem kulinarnym!
Składniki
- Makaron – 250 – 300 g
- Szynka (może być wędzona) – 250 – 300 g
- Ser żółty – 250 – 300 g
- Papryka czerwona (lub inna) – 2 sztuki
- Kukurydza konserwowa – 1 puszka
- Majonez – 5 łyżek
- Pieprz, sól – do smaku
Przygotowanie
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron powinien być miękki, jednak należy pilnować, aby nie był rozgotowany.
- Kukurydzę (jedna mała puszka kukurydzy) odsączyć.
- Czerwoną paprykę, ser oraz szynkę pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać dodając majonez, pieprz oraz sól.
Ta bardzo szybka makaronowa sałatka, którą można dowolnie zmieniać i modyfikować. Jeżeli unikasz majonezu, możesz do sałatki z makaronem dodać sos, np. na bazie oliwy z oliwek lub inny, taki który najbardziej lubisz. Jeżeli nie jadasz mięsa, możesz zrezygnować z dodania szynki, zastępując ją no. brokułem lub innym warzywem. Sałatka makaronowa świetnie smakuje również wtedy, gdy ser nie jest pokrojony w kostkę, a starty na tarce. Makaronowa sałatka sprawdzi się na wielu imprezach, imieninach, w trakcie najróżniejszych świąt.
Dobra sałatka makaronowa – wartości odżywcze i gwarancja sytości
Odpowiednio przygotowana sałatka makaronowa, a więc taka, która zawiera dużo kolorowych składników, zapewnia ogrom wartości odżywczych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także zapewnia sytość – po makaronowej sałatce długo nie odczuwa się głodu. Jest zatem dobra na obiad, ale także można zabrać ją do pracy. W sałatce oprócz makaronu może pojawić się niemal każde warzywo, które lubisz! W 100 g suchego makaronu znajduje się 250 kcal. Makaron zawiera bardzo małą ilość tłuszczu, dostarcza natomiast wielu witamin i składników mineralnych, m.in. magnez, żelazo, cynk, miedź, potas, fosfor. Jeżeli umiejętnie połączymy makaron z warzywami stworzymy finalnie bardzo zdrowe i pyszne danie.
Sałatka makaronowa z różnych rodzajów makaronu
Aby przygotować pyszną sałatkę makaronową, nie trzeba koniecznie wykorzystywać tylko jednego rodzaju makaronu. W zależności od tego, co aktualnie mamy w domu, można wykorzystać makaron kokardki, makaron świderki, makaron łazanki, ale też różne typy makaronu: makaron pełnoziarnisty, makaron pszenny. Oprócz wymienionych powyżej rodzajów makaronu warto także zainteresować się mniej znanymi makaronami, np. grubszymi rurkami, szerokimi wstążkami i innymi, które nie tylko dobrze smakują, ale które także będą się dobrze prezentować w naszej sałatce i zachęcą do jedzenia! Sałatkę można przygotować także z makaronu chińskiego (tak, tak niektórzy za nim przepadają – prawda? ! Jeżeli chcesz, aby zdrową sałatkę zjadły także dzieci – niejadki, wykorzystaj makaron z postaciami z bajek. Makarony takie coraz częściej można zakupić w popularnych marketach. Różnorodność makaronów, a także dodatków sprawia, że możemy wyczarować naprawdę fantastyczne danie!