Omlet przepis

Omlet to danie, które w różnych wariantach znane jest niemal na całym świecie, chociaż najbardziej rozpowszechnione jest w Europie. Omlety znane były już w starożytnym Rzymie, a udoskonalili je Francuzi. Do Polski trafiły w XVII wieku za sprawą Marii Sobieskiej. Najbardziej znany jest omlet francuski (klasyczny omlet francuski, omlet naturalny) podawany na słono. Omlet na słono to inaczej omlet wytrawny. Jego odmiana jest omlet mieszany. Ale są także omlety podawane na słodko, np. omlet biszkoptowy. Jak zrobić puszysty omlet, który będzie smakował całej rodzinie? Podpowiadamy!

Klasyczny omlet – klasyczny przepis

Tradycyjny omlet, znany również jako omlet wytrawny czy też na słono, to propozycja idealna na śniadanie. Niektórzy jednak preferują ten rodzaj omletu na danie obiadowe lub na kolację. W zależności od tego, jakie dodatki wybierzemy, omlet można dopasować do pory dnia i preferencji zjadających. Poniżej przedstawiamy przepis na omlet klasyczny bez dodatków.

Składniki na 1 porcję

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Jajka myjemy i rozbijamy. Dodajemy do nich sól oraz mleko, roztrzepujemy widelcem tworząc pastę jajeczną.
  2. Nagrzewamy patelnie dodając na nią masło
  3. Przygotowaną masę wylewamy na patelnię.
  4. Kiedy masa się zetnie obracamy na drugą stronę jak naleśnik lub omlet składamy (omlet grzybek).
  5. Usmażony omlet przekładamy na talerz

Jeżeli chciałbyś, aby Twój wytrawny omlet miał więcej dodatków, nic nie stoi na przeszkodzie. Możesz pokroić swoje ulubione warzywa lub szynkę oraz ser i nałożyć je w momencie ścinania się masy jajecznej. To bardzo prosty przepis – prawda?

Puszysty omlet biszkoptowy

Wykonanie puszystego omletu nie jest trudne. Omlet biszkoptowy to inaczej omlet rzymski podawany na słono lub na słodko. Jeżeli przyrządza się go na słodko, to zazwyczaj podawany jest w formie deseru – ale nie zawsze. Przecież naleśniki na słodko bardzo często pojawiają się na stole podczas obiadu, również omlet na słodko może być daniem obiadowym, a nawet śniadaniem. Puszysty omlet biszkoptowy jest nieco trudniejszy w przygotowaniu – ale nie przesadzajmy, jest także bardzo szybki i niezwykle smaczny!

Składniki na 1 porcję

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżeczki masła
  • Odrobina soli
  • Ulubione owoce

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywna pianę (aby była naprawdę sztywna, można dodać odrobinę soli)
  2. Do białka dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubijamy
  3. Do ubitej piany dodajemy żółtka oraz mąkę i delikatnie mieszamy
  4. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła i wylewamy masę. Całość przykrywamy
  5. Po około 2-3 minutach smażenia na średnim ogniu (średniej mocy) przekładamy omlet na drugą stronę.
  6. Omlet smażymy jeszcze przez 1-2 minuty, po czym przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi owocami. Można posypać go cukrem pudrem lub posmarować omleta masłem orzechowym

Omlet – za co go kochamy

Omlety kochamy za prostotę i smak. Przygotowanie klasycznego omletu trwa bardzo krótko – niemal tak krótko, jak przygotowanie jajecznicy. Omlet stanowi zdrowy i pożywny posiłek. Doskonale nadaje się na śniadania zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Można dodać do niego ulubione dodatki, np. pieczarki, szpinak, paprykę, cebulę, ser, szynkę, a w wariantach na słodko mnóstwo owoców, a także dżemów czy serków homogenizowanych oraz sosów. Jeżeli masz dziecko, które nie przepada za warzywami, ale lubi jajka, można w omlecie przemycić dyskretnie bardzo drobno posiekane warzywa. Omlet można podać także bez dodatków.