Rosół przepis

Rosół to najpopularniejsza polska zupa. Domowy rosół, esencjonalny, gorący z natką pietruszki bardzo często gości na naszych stołach. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego lub świątecznego obiadu bez dobrego domowego rosołu. To niezwykłe, że smak rosołu odpowiada znakomitej większości Polaków – również dzieci przepadają za tą zupą! Dobry domowy rosół nie jest jednak zupą łatwą w wykonaniu. Aby zrobić go w sposób tradycyjny, potrzeba dobrego mięsa, najlepiej różnorodnego (mięsa wołowego, mięsa z kurczaka), dużo warzyw, a także sporo czasu – rosół gotuje się bowiem dość długo, nawet kilka godzin! Ale naprawdę warto! Poniżej podajemy przepis na tradycyjny rosół Magdy Gessler z kawałkami mięsa, a także przepis na rosół wegetariański, na bazie samych warzyw. Zapraszamy!

Rosół Magdy Gessler – przepis

Składniki

  • 1 kura
  • pół kilograma szpondra wołowego
  • 6 marchewek
  • 4 pietruszki
  • cebula
  • por
  • seler
  • 1/4 kapusty włoskiej
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek lubczyku
  • łyżka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka goździków
  • odrobina soli

Przygotowanie

  1. Mięso należy umyć. Przygotowane mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
  2. Przygotowujemy warzywa. Marchewki, pietruszki, seler, por oraz kapustę pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę opal nad palnikiem.
  4. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj przyprawy oprócz soli. Zaczynamy gotować rosół.
  5. Kiedy się zagotuje, na powierzchni rosołu mogą pojawić się tzw. szumowiny. Zbieramy je z powierzchni przy pomocy łyżki cedzakowej.
  6. Tradycyjny domowy rosół gotujemy od tego momentu min. 3 godziny na małym ogniu. Przykrywamy garnek z rosołem przykrywką.
  7. Po upływie 3 godzin, dodajemy do rosołu lubczyk i natkę pietruszki.
  8. Po godzinie gotowania rosół doprawimy solą.
  9. Chcąc mieć rosół klarowny wyjmujemy z niego warzywa i mięso, a sam rosół przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami.
  10. Rosół podawaj gorący z makaronem, ugotowaną marchewką oraz drobno posiekana natką pietruszki.

Przygotowanie prawdziwego rosołu zajmuje nieco czasu – trzeba to przyznać. Rosół musi gotować się długo – jeżeli będziemy chcieli zrobić go zbyt szybko, nie będzie esencjonalny, nie zostaną też wydzielone odpowiednie ilości witamin, aminokwasów oraz białek. Warto zatem uzbroić się w cierpliwość, aby przyrządzić naprawde pyszny rosół.

Domowy rosół wegetariański

Domowy rosół musi być z mięsem? Oczywiście, że nie! Rosół wegetariański, a więc na bazie samych warzyw, bez dodatku mięsa, to także smaczny rosół, który doskonale sprawdzi się w domach, w których nie jada się mięsa, lub po prostu akurat nie mamy go w lodówce, a mamy ogromna ochotę na dobry rosół.

Składniki

  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/4 kapusty
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • pęczek lubczyku
  • pęczek pietruszki
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszki, seler, por i kapustę myjemy. Warzywa wymagające obrania, obieramy.
  2. Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
  3. Obraną cebulę z pierwszej warstwy opalamy nad palnikiem i dodajemy do garnka wraz z przyprawami.
  4. Gotujemy bulion pod przykryciem około 1.5 do 2 godzin.
  5. Dodaj do wywaru pora oraz lubczyk i dopraw solą.
  6. Gotuj jeszcze przez 30 minut. Następnie przecedź bulion warzywny.
  7. Bulion warto podać od razu, kiedy jest jeszcze gorący. Podajemy go z makaronem bądź kluseczkami oraz z dodatkiem ugotowanych warzyw.

Jak gotować rosół – kilka cennych porad

  • Gotując domowy rosół należy pamiętać, aby szerokim łukiem omijać kostki rosołowe.
  • Smak rosołu gotowanego nigdy nie będzie taki sam. Jego zmienność zależy od rodzaju mięsa, które kupimy, jego jakości oraz jakości i ilości warzyw.
  • Nie można przesadzić również z ilością dodawanych warzyw – jeżeli będzie zbyt dużo jednego warzywa, wpłynie to na smak. Przykładem może być marchewka – jeżeli będzie jej za dużo, rosół będzie miał słodki smak. Nie przesadzajmy także z ilością lubczyk – przygotowując rosół miejmy na uwadze dla kogo go gotujemy. Nie każdy lubi lubczyk, nie każdy lubi też posiekaną natkę pietruszki (np. dzieci).
  • Kiedy przygotowujemy rosół wegetariański możemy wykorzystać go także jako bazę do innych zup – zupy pomidorowej, jarzynowej, krupniku. Bardzo wzbogaci on smak każdej zupy!
  • Do przygotowania rosołu używaj tylko zimnej wody – wtedy smak zostanie w bulionie, a nie w mięsie.
  • Czas gotowania powinien być długi, a ogień (moc) mała.
  • Rosół soli się pod koniec gotowania, nigdy na początku.
  • Mętny rosół? Jest na to rozwiązanie. Po włożeniu wszystkich składników do rosołu i jego pierwszym zagotowaniu, zdejmij pokrywkę. wtedy rosół na pewno nie będzie mętny!
  • Rosół należy gotować z mięsa świeżego. Nie wkorzytujemy mięsa zamrożonego. Jeżeli nie mamy innego, mięso należy odmrozić kilka godzin wcześniej.
  • Jeżeli obserwujemy, że bulion mocno paruje, zmniejszamy ogień i dolewamy wrzątek.

Domowy rosół – dlaczego warto podawać rosół?

Rosół wydaje się nam bardzo pospolitą zupą. Dzieje się tak dlatego, gdyż często gości na naszych stołach. Tymczasem wcale nie jest to zupa pospolita i zwyczajna – jest to bomba witaminowa! Nie bez powodu nasze babcie i mamy zalecają rosół na przeziębienie i grypę. Rosół tradycyjny zawiera bardzo dużą ilość witamin i minerałów. znajdziemy w nim witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, kolagen, cynk, selen i inne. Tradycyjny polski rosół jest doskonały na mózg, skórę, jelita i pozytywnie wpływa na metabolizm. wspiera też układ odpornościowy. Wiedzieliście o tych niezwykłych właściwościach rosołu?