Rosół przepis
Rosół to najpopularniejsza polska zupa. Domowy rosół, esencjonalny, gorący z natką pietruszki bardzo często gości na naszych stołach. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego lub świątecznego obiadu bez dobrego domowego rosołu. To niezwykłe, że smak rosołu odpowiada znakomitej większości Polaków – również dzieci przepadają za tą zupą! Dobry domowy rosół nie jest jednak zupą łatwą w wykonaniu. Aby zrobić go w sposób tradycyjny, potrzeba dobrego mięsa, najlepiej różnorodnego (mięsa wołowego, mięsa z kurczaka), dużo warzyw, a także sporo czasu – rosół gotuje się bowiem dość długo, nawet kilka godzin! Ale naprawdę warto! Poniżej podajemy przepis na tradycyjny rosół Magdy Gessler z kawałkami mięsa, a także przepis na rosół wegetariański, na bazie samych warzyw. Zapraszamy!
Rosół Magdy Gessler – przepis
Składniki
- 1 kura
- pół kilograma szpondra wołowego
- 6 marchewek
- 4 pietruszki
- cebula
- por
- seler
- 1/4 kapusty włoskiej
- pęczek natki pietruszki
- pęczek lubczyku
- łyżka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka cukru
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka goździków
- odrobina soli
Przygotowanie
- Mięso należy umyć. Przygotowane mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
- Przygotowujemy warzywa. Marchewki, pietruszki, seler, por oraz kapustę pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę opal nad palnikiem.
- Wszystkie warzywa wrzuć do garnka z mięsem. Dodaj przyprawy oprócz soli. Zaczynamy gotować rosół.
- Kiedy się zagotuje, na powierzchni rosołu mogą pojawić się tzw. szumowiny. Zbieramy je z powierzchni przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Tradycyjny domowy rosół gotujemy od tego momentu min. 3 godziny na małym ogniu. Przykrywamy garnek z rosołem przykrywką.
- Po upływie 3 godzin, dodajemy do rosołu lubczyk i natkę pietruszki.
- Po godzinie gotowania rosół doprawimy solą.
- Chcąc mieć rosół klarowny wyjmujemy z niego warzywa i mięso, a sam rosół przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami.
- Rosół podawaj gorący z makaronem, ugotowaną marchewką oraz drobno posiekana natką pietruszki.
Przygotowanie prawdziwego rosołu zajmuje nieco czasu – trzeba to przyznać. Rosół musi gotować się długo – jeżeli będziemy chcieli zrobić go zbyt szybko, nie będzie esencjonalny, nie zostaną też wydzielone odpowiednie ilości witamin, aminokwasów oraz białek. Warto zatem uzbroić się w cierpliwość, aby przyrządzić naprawde pyszny rosół.
Domowy rosół wegetariański
Domowy rosół musi być z mięsem? Oczywiście, że nie! Rosół wegetariański, a więc na bazie samych warzyw, bez dodatku mięsa, to także smaczny rosół, który doskonale sprawdzi się w domach, w których nie jada się mięsa, lub po prostu akurat nie mamy go w lodówce, a mamy ogromna ochotę na dobry rosół.
Składniki
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/4 kapusty
- 1 por
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- pęczek lubczyku
- pęczek pietruszki
- sól do smaku
Przygotowanie
- Marchew, pietruszki, seler, por i kapustę myjemy. Warzywa wymagające obrania, obieramy.
- Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
- Obraną cebulę z pierwszej warstwy opalamy nad palnikiem i dodajemy do garnka wraz z przyprawami.
- Gotujemy bulion pod przykryciem około 1.5 do 2 godzin.
- Dodaj do wywaru pora oraz lubczyk i dopraw solą.
- Gotuj jeszcze przez 30 minut. Następnie przecedź bulion warzywny.
- Bulion warto podać od razu, kiedy jest jeszcze gorący. Podajemy go z makaronem bądź kluseczkami oraz z dodatkiem ugotowanych warzyw.
Jak gotować rosół – kilka cennych porad
- Gotując domowy rosół należy pamiętać, aby szerokim łukiem omijać kostki rosołowe.
- Smak rosołu gotowanego nigdy nie będzie taki sam. Jego zmienność zależy od rodzaju mięsa, które kupimy, jego jakości oraz jakości i ilości warzyw.
- Nie można przesadzić również z ilością dodawanych warzyw – jeżeli będzie zbyt dużo jednego warzywa, wpłynie to na smak. Przykładem może być marchewka – jeżeli będzie jej za dużo, rosół będzie miał słodki smak. Nie przesadzajmy także z ilością lubczyk – przygotowując rosół miejmy na uwadze dla kogo go gotujemy. Nie każdy lubi lubczyk, nie każdy lubi też posiekaną natkę pietruszki (np. dzieci).
- Kiedy przygotowujemy rosół wegetariański możemy wykorzystać go także jako bazę do innych zup – zupy pomidorowej, jarzynowej, krupniku. Bardzo wzbogaci on smak każdej zupy!
- Do przygotowania rosołu używaj tylko zimnej wody – wtedy smak zostanie w bulionie, a nie w mięsie.
- Czas gotowania powinien być długi, a ogień (moc) mała.
- Rosół soli się pod koniec gotowania, nigdy na początku.
- Mętny rosół? Jest na to rozwiązanie. Po włożeniu wszystkich składników do rosołu i jego pierwszym zagotowaniu, zdejmij pokrywkę. wtedy rosół na pewno nie będzie mętny!
- Rosół należy gotować z mięsa świeżego. Nie wkorzytujemy mięsa zamrożonego. Jeżeli nie mamy innego, mięso należy odmrozić kilka godzin wcześniej.
- Jeżeli obserwujemy, że bulion mocno paruje, zmniejszamy ogień i dolewamy wrzątek.
Domowy rosół – dlaczego warto podawać rosół?
Rosół wydaje się nam bardzo pospolitą zupą. Dzieje się tak dlatego, gdyż często gości na naszych stołach. Tymczasem wcale nie jest to zupa pospolita i zwyczajna – jest to bomba witaminowa! Nie bez powodu nasze babcie i mamy zalecają rosół na przeziębienie i grypę. Rosół tradycyjny zawiera bardzo dużą ilość witamin i minerałów. znajdziemy w nim witaminy z grupy B, potas, wapń, fosfor, kolagen, cynk, selen i inne. Tradycyjny polski rosół jest doskonały na mózg, skórę, jelita i pozytywnie wpływa na metabolizm. wspiera też układ odpornościowy. Wiedzieliście o tych niezwykłych właściwościach rosołu?