Rogaliczki z ciasta francuskiego
Uwaga! będzie pysznie i słodko! Rogaliki z ciasta francuskiego to doskonała przekąska, którą kochają chyba wszyscy!Rogaliki wyglądają wyjątkowo, doskonale się prezentują na stole i są pyszne. wielu ludzi naprawdę myśli, że ich przygotowanie jest trudne. Nic bardziej mylnego – przygotowanie słodkich rogalików jest bardzo proste! Z pomocą przychodzi nam gotowe ciasto francuskie, które można kupić w wielu sklepach. Opakowanie ciasta francuskiego oraz kilka dodatków, np. trochę kremu czekoladowego, dżemu lub konfitury o ulubionym smaku. Przedstawiamy prosty przepis na pyszne rogaliki!
Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego
Bardzo dużym ułatwieniem w przygotowywaniu rogalików jest możliwość zakupu ciasta. Opakowanie gotowego ciasta pozwoli przyrządzić kilka lub kilkanaście, w zależności od wielkości, pysznych, chrupiących rogalików.
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- słoiczek dżemu, czekolady
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie
- Arkusz ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki i pozwalamy mu chwile odpocząć, aby się nie kruszyło
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Blat posypujemy odrobiną cukru pudru
- Ciasto francuskie rozwijamy układamy na blacie i przekrawamy na dwie części. Można gotowe ciasto rozwałkować, aby było jeszcze cieńsze, ale nie jest to jednak konieczne.
- Przy pomocy noża, wycinamy na paskach ciasta trójkąty o takiej wielkości, która wydaje się nam odpowiednia.
- Przy dłuższej krawędzi układamy po łyżeczce marmolady, czekolady lub innego dodatku.
- Zwijamy rogalik od szerszej części do węższej.
- Rogaliki francuskie układamy na blachę, tak aby się nie stykały ze sobą
- Jeżeli zależy nam na ich pięknym wyglądzie, wysmaruj powierzchnię rogalików rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka.
- Należy piec rogaliki do zarumieniania, a zatem około 15 – 20 minut.
Jak widać, przygotowanie rogalików wcale nie jest trudnym zadaniem. Można w ich pieczenie włączyć całą rodzinę! Rogaliki są gotowe do zjedzenia zaraz po wyciągnięciu ich z piekarnika, ale można jeść je oczywiście również na chłodno z kawą lub kako.
Francuskie rogaliki – doskonała przekąska
Rogaliki z ciasta francuskiego tradycyjnie są bez nadzienia. Pierwotnie powstawały wyłącznie w jednej z wiedeńskich piekarni w Paryżu. Jednak, ich niezwykły smak spowodował, że bardzo szybko pokochał je świat. Dzisiaj najczęściej podawane są z nadzieniem i to bardzo różnym. Może to być dżem, ale oczywiście czekolada, budyń, a nawet owoce – co kto lubi. Rogaliki to świetna przekąska w ciągu dnia dla całej rodziny. Bardzo dobrze sprawdzą się również jako poczęstunek gości w trakcie świąt czy domowych imprez.