Rogaliczki z ciasta francuskiego

Uwaga! będzie pysznie i słodko! Rogaliki z ciasta francuskiego to doskonała przekąska, którą kochają chyba wszyscy!Rogaliki wyglądają wyjątkowo, doskonale się prezentują na stole i są pyszne. wielu ludzi naprawdę myśli, że ich przygotowanie jest trudne. Nic bardziej mylnego – przygotowanie słodkich rogalików jest bardzo proste! Z pomocą przychodzi nam gotowe ciasto francuskie, które można kupić w wielu sklepach. Opakowanie ciasta francuskiego oraz kilka dodatków, np. trochę kremu czekoladowego, dżemu lub konfitury o ulubionym smaku. Przedstawiamy prosty przepis na pyszne rogaliki!

Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego

Bardzo dużym ułatwieniem w przygotowywaniu rogalików jest możliwość zakupu ciasta. Opakowanie gotowego ciasta pozwoli przyrządzić kilka lub kilkanaście, w zależności od wielkości, pysznych, chrupiących rogalików.

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • słoiczek dżemu, czekolady
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

  1. Arkusz ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki i pozwalamy mu chwile odpocząć, aby się nie kruszyło
  2. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia
  3. Blat posypujemy odrobiną cukru pudru
  4. Ciasto francuskie rozwijamy układamy na blacie i przekrawamy na dwie części. Można gotowe ciasto rozwałkować, aby było jeszcze cieńsze, ale nie jest to jednak konieczne.
  5. Przy pomocy noża, wycinamy na paskach ciasta trójkąty o takiej wielkości, która wydaje się nam odpowiednia.
  6. Przy dłuższej krawędzi układamy po łyżeczce marmolady, czekolady lub innego dodatku.
  7. Zwijamy rogalik od szerszej części do węższej.
  8. Rogaliki francuskie układamy na blachę, tak aby się nie stykały ze sobą
  9. Jeżeli zależy nam na ich pięknym wyglądzie, wysmaruj powierzchnię rogalików rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka.
  10. Należy piec rogaliki do zarumieniania, a zatem około 15 – 20 minut.

Jak widać, przygotowanie rogalików wcale nie jest trudnym zadaniem. Można w ich pieczenie włączyć całą rodzinę! Rogaliki są gotowe do zjedzenia zaraz po wyciągnięciu ich z piekarnika, ale można jeść je oczywiście również na chłodno z kawą lub kako.

Francuskie rogaliki – doskonała przekąska

Rogaliki z ciasta francuskiego tradycyjnie są bez nadzienia. Pierwotnie powstawały wyłącznie w jednej z wiedeńskich piekarni w Paryżu. Jednak, ich niezwykły smak spowodował, że bardzo szybko pokochał je świat. Dzisiaj najczęściej podawane są z nadzieniem i to bardzo różnym. Może to być dżem, ale oczywiście czekolada, budyń, a nawet owoce – co kto lubi. Rogaliki to świetna przekąska w ciągu dnia dla całej rodziny. Bardzo dobrze sprawdzą się również jako poczęstunek gości w trakcie świąt czy domowych imprez.