Sałatka z surimi

Sałatka z dodatkiem krabowych surimi to bardzo fajna propozycja szybkiej sałatki na kolację lub na imprezowe danie. W przygotowaniu sałatka jest bardzo prosta! Poniżej przygotowaliśmy sprawdzony przepis, który na pewno się uda, a smak tejże sałatki zachwyci! Zatem zapraszamy!

Surimi – co to takiego?

Zanim podamy składniki sałatki, wyjaśnijmy nieco termin – Surimi. Dla niektórych może być on bowiem zupełnie nieznany. Surimi nazywane są inaczej paluszkami krabowymi. Chociaż nazwa ta brzmi dość oryginalnie, to paluszki krabowe można znaleźć w większości polskich supermarketów. Co więcej, można zakupić je w różnej formie. Dostępne są surimi mrożone, w zalewie, a nawet gotowane. No dobrze, a teraz kolejna niespodzianka – chociaż surimi nazywamy paluszkami krabowymi, to oprócz wyglądu, z krabami  nie mają one prawie nic wspólnego – są to po prostu paluszki rybne, których biało czerwony kolor przypomina kraby. W składzie surimi znajduje się najwięcej mięsa białych ryb. Mięso to jest mielone, a następnie ściśle formowane. Warto wiedzieć, że znajduje się w nich również skrobia ziemniaczana, olej, przyprawy, a także jajka. Warto o tym pamiętać, mając uczulenia, na któryś z tych składników. Wykorzystanie paluszków rybnych wzbogaci smak sałatki i pozwoli zrobić pyszna sałatkę. Poniżej sprawdzony przepis krok po kroku.

Sałatka z paluszkami krabowymi – imprezowa sałatka

Składniki

  • Ryż, najlepiej Basmati – 100 g
  • 1 opakowanie paluszków krabowych surimi , ok. 250 g
  • Puszka kukurydzy konserwowej
  • Ogórki gruntowe lub ogórki konserwowe – 3
  • Cebula czerwona – 1 mała sztuka
  • Majonez – 2-3 łyżki
  • Jogurt naturalny – 1-2 łyżki
  • Przyprawy i zioła do smaku: sól, pieprz, kolendra, pietruszka, szczypiorek, koperek (nie muszą być wszystkie, można wybrać ulubioną przyprawę).

Przygotowanie

  1. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystygnięcia (jeżeli nie lubisz ryżu, możesz zastąpić go makaronem ryżowym, lub innym, ulubionym).
  2. Teraz czas zająć się paluszkami surimi. 250 g paluszków krabowych wyciągamy z opakowania i z folii. Kroimy. Paluszki surimi pokrojone, przekładamy do miseczki.
  3. Ogórki gruntowe lub ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
  4. Czerwoną cebulę kroimy bardzo drobno.
  5. KukurydzĘ odsączamy.
  6. wszystkie składniki łączymy
  7. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz -2-3 łyżki majonezu, dodajemy przyprawy, mieszamy.

Pyszna sałatka krabowa na pewno przypadnie wielu osobom do gustu. Warunek jest jednak jeden – trzeba lubić smak ryby! Wszystkim życzymy smacznego!