Sałatka grecka

Sałatka grecka to jedna z najpopularniejszych sałatek. Jest to tradycyjna sałatka grecka, która w oryginalnie nosi nazwę sałatki wiejskiej. Grecka sałatka jest daniem samym w sobie, chociaż doskonale pasuje jako dodatek do ryb oraz dań mięsnych. Jeżeli lubisz lekkie dania, sałatka doskonale się sprawdzi, jeżeli natomiast chcesz zjeść syty obiad, dodatek sałatki greckiej na pewno wzbogaci drugie danie. Sałatka grecka ma wiele odmian, w podstawowej jednak znajdują się bardzo proste składniki: pomidory, ogórki, cebula czerwona, oliwki, ser feta.

Sałatka grecka przepis

Poniżej przedstawiamy składniki do oryginalnej greckiej sałatki. Przyrządzisz z nich pyszną sałatkę grecką, która z całą pewnością spodoba się w smaku całej rodzinie lub przyjaciołom!

Składniki

  • Pomidory – 2 sztuki
  • Ogórki świeże – 3 sztuki
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Czarne oliwki – mały słoiczek
  • Ser grecki feta – 1 opakowanie
  • Oregano – 4 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek – 4-5 łyżek
  • Pieprz do smaku

Przyrządzenie

  1. Pomidory myjemy (można obrać ze skórki), usuwamy szypułki, kroimy na ósemki.
  2. Ogórki myjemy (obieramy lub nie) i kroimy na grube plasterki.
  3. Oliwki odsączyć i przekroić na połówki.
  4. Cebulę pokroić w cieniutkie talarki.
  5. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i przełożyć do jednej lub do kilku salaterek.
  6. Na samej górze poukładać plasterki sera feta lub jeden duży plaster sera feta. Całość przyprawić oregano, pieprzem, ewentualnie solą i polać oliwą.

Sałatka grecka doczekała się wiele wariacji. Można przyrządzić ja na wiele sposobów, dowolnie wymieniać składniki, dodawać je. Jednak, trzeba pamiętać, że jej podstawowymi składnikami zawsze będą ogórki, pomidory, cebula, ser feta, oliwki i oliwa z oliwek.

Jak zrobić sałatkę grecka – kilka ważnych porad dla idealnej sałatki greckiej

  1. Wszystkie warzywa używane w sałatce, należy bardzo dokładnie umyć. To niezwykle ważne dla zdrowia i dla smaku!
  2. Ogórki oraz pomidory można obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne
  3. Aby sałatka grecka smakowała jak oryginał, warto zdecydować się na oryginalny grecki ser feta – sałatka grecka zasługuje na najlepsze składniki! Oczywiście, jeżeli nie znajdziesz prawdziwej fety greckiej, wykorzystaj inną.
  4. Oryginalna sałatka grecka zawiera wyłącznie czarne oliwki
  5. Wybieraj warzywa ze znanych źródeł, niech będą dojrzałe i soczyste, wtedy klasyczna sałatka grecka będzie wyśmienicie smakować.
  6. Sałatkę grecką podawaj – o ile to możliwe – na świeżo, chociaż oczywiście może być przechowywana w lodówce.

A co z tą sałatą i kurczakiem?

Świeży ogórek, greckie oliwki, ser typu feta, pomidor, ewentualnie nieco zielonej papryki, ale co z tą sałatą? Wokół sałatki greckiej oraz sposobu jej przyrządzania narosło wiele mitów, a co za tym idzie, wiele nieporozumień – tymczasem składniki sałatki można do pewnego stopnia różnicować. Wiele z nich dotyczy sałaty – czy sałata lodowa lub inny rodzaj sałaty, powinien znaleźć się w sałatce? Cóż, zrób według uznania – jeżeli lubisz – dodaj. Grecka sałatka zawiera, a raczej może zawierać w swoich wariacjach różne składniki, w tym różne rodzaje sałat. Podobnie jest z kurczakiem. Podstawowa i najbardziej znana wersja sałatki greckiej, nie zawiera w swoim składzie kurczaka. Jeżeli jednak, chcesz ją wzbogacić o mięso – nic nie stoi na przeszkodzie.