przyprawa do shoarmy

Co to jest shoarma?

Shoarma to danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z mięsa (najczęściej baraniny lub kurczaka) i warzyw. Mięso marynuje się w przyprawach, a następnie smaży na patelni. Shoarma może być podawana w bułce lub na talerzu z dodatkami.

Jest to bardzo popularne danie, które można spotkać w restauracjach i barach szybkiej obsługi. Jest ono również częstym składnikiem kebabu.

Jakie przyprawy do shoarmy?

Do przygotowania shoarmy potrzebne są odpowiednie przyprawy. Najważniejsze składniki to: cynamon, papryka ostra, imbir, czosnek, kolendra, oregano i tymianek. Można też dodać inne ulubione przyprawy, takie jak curry lub chili.

Przyprawy należy wymieszać ze sobą i dodać do mięsa. Następnie mięso powinno się marynować przez co najmniej godzinę. Po tym czasie można je smażyć na patelni.

Dodatki do shoarmy

Do shoarmy można dodać różne dodatki. Najpopularniejsze to: sałata, pomidory, cebula, ogórek i jogurt naturalny. Można też dodać inne warzywa lub sosy.

Shoarma jest idealnym daniem na obiad lub kolację. Można je podawać z ryżem lub frytkami oraz z dowolnymi dodatkami wedle uznania.