Sernik na herbatnikach wielkanocny przepis

Sernik to ciasto, które ma naprawdę wielu zwolenników. Pyszny, puszysty sernik z cukrem pudrem to przysmak, którego trudno sobie odmówić! Dorobił się wielu odmian. Tradycyjny sernik na kruchym cieście, sernik bez spodu, sernik królewski, z galaretką i owocami, sernik bez pieczenia, z rosą, a nawet sernik bez sera! Popularnością cieszą się serniki wiedeńskie, nowojorskie, japońskie. Serniki kochają nie tylko Polacy, lubiane są na całym świecie! W rankingu najlepszych ciast świata, sernik zajmuje 7 miejsce! Domowy sernik to jedno z najsmaczniejszych ciast! Poniżej przedstawiamy przepis na sernik na herbatnikach.

Puszysty sernik na herbatnikach – sprawdzony przepis

Składniki

  • 1 kg twarogu np. z wiaderka
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • Pół szklanki cukru
  • Pół kostki masła
  • 3 krople olejku pomarańczowego
  • 1-2 opakowania herbatników (w zależności od wielkości paczki, będzie potrzebnych kilkanaście sztuk).



Przygotowanie

  1. Formę do ciasta (tortownica lub kwadratowa forma) wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy herbatniki.
  2. Na początek należy przygotować masę serową. Twaróg mielimy w maszynce, najlepiej więcej niż jeden raz. Przekładamy do dużej miski.
  3. Dodajemy budyń waniliowy, miękkie masło, olejek. Wszystko miksujemy
  4. Przygotowujemy puch jajeczny: do miski wrzucamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy tak długo, aż powstanie puszysta masa. Przelewamy do masy serowej.
  5. Miksujemy na niskich obrotach i przelewamy do formy
  6. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej.

Pieczenie prostego sernika w kąpieli – co to takiego

Jak upiec sernik w kąpieli? Brzmi trochę dziwnie, jednak jest to bardzo popularna metoda na to, aby sernik był naprawdę pyszny. Pieczenie sernika w kąpieli może odbywać się na dwa sposoby. Pierwszy z nich to włożenie na najniższą półkę w piekarniku dużego pojemnika z wodą (ma być tam przez cały czas pieczenia), a sam sernik ma znajdować się na półce środkowej. Sernik piecze się przez około 80 minut w temperaturze 170 stopni góra dół.  Kiedy czas upłynie, nie otwieramy piekarnika przez 15-20 minut. Dopiero po tym czasie można go wyciągnąć. Drugi sposób na pieczenie sernika w kąpieli wodnej, polega na tym, aby foremkę z sernikiem szczelnie owinąć folią aluminiową i włożyć do większej foremki lub innego pojemnika wypełnionego wodą. Wszystko wkładamy do piekarnika na środkowej półce. Postępujemy tak samo, jak w przypadku sposobu pierwszego. Sernik pieczony w kąpieli jest naprawdę pyszny i puszysty!

Jeżeli nie chcesz skorzystać z pieczenia sernika w kąpieli wodnej, możesz oczywiście z tego zrezygnować i piec klasycznie. Czas pieczenia takiego sernika wynosi wtedy też 80 minut, jednak w temperaturze 160 stopni góra dół.

Tradycyjny sernik – czy warto przyrządzić go samemu?

Tradycyjny sernik na herbatnikach to jeden z najlepszych serników. Jest prosty w przygotowaniu, a przez minimalną ilość składników, lubiany przez większość osób. Dodając do sernika owoce świeże, rodzynki lub inne dodatki może okazać się, że ktoś nie będzie chciał go zjeść, przyrządzając natomiast sernik klasyczny, mamy pewność, że będzie smakował każdemu! Co więcej, jest to jeden z najprostszych przepisów, co oznacza, że może zrobić go każdy. Czy warto? Jak najbardziej! Sernik tradycyjny pieczony w domu ma wyjątkowy smak, a jego przygotowanie jest znacznie tańsze niż zakup gotowego ciasta – sernik jest ciastem ciężkim, zatem jest także kosztowny. Sernik wielkanocny na pewno będzie wszystkim smakował!