Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to zupa bardzo lubiana przez Polaków. Określana jest mianem zupy jednogarnkowej, co oznacza, że prosto się ją wykonuje. Jest to jedna z najbardziej sycących zup w naszej rodzimej kuchni. Bardzo często przyrządza się ja z mięsem, kiełbasa lub boczkiem, ale doczekała się tak wielu odmian, że wcale nie musi znajdować się w niej mięso – może być daniem wegetariańskim. Jest wiele przypuszczeń, skąd wzięła się ta nazwa. Najprawdopodobniej jej nazwa wzięła się od francuskich słowa a la bretonne, co oznacza po prostu danie z fasolą. Zachęcamy do jej przygotowania z naszego tradycyjnego przepisu babci.

Fasolka po bretońsku – przepis

Składniki na fasolkę

  • 400 g białej fasoli Jaś
  • 200 g boczku
  • Żeberko
  • 300 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Mały przecier pomidorowy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 2 liście laurowe,
  • Majeranek – łyżeczka
  • Szczypta cukru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Olej rzepakowy lub łyżka masła
  • Natka pietruszki

Przygotowanie fasolki

Przygotowania do gotowania fasolki po bretońsku należy rozpocząć na dzień wcześniej. Fasolę płuczemu. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Jeżeli użyjemy fasolki z puszki to nie trzeba jej już moczyć.

  1. Kolejnego dnia, do garnka dolewamy wody, tak aby cała fasolka pływała. Dodajemy żeberko, boczek, sól, pieprz, ziele angielskie , liście laurowe.
  2. Gotujemy ponad godzinę na średniej mocy płyty grzewczej lub na niskiej mocy płyty. Można w trakcie uzupełnić wodę. Dolewamy po szklance wody, jeśli zaczyna jej brakować. Gotujemy do średniej miękkości fasolki.
  3. Wyjmujemy żeberko oraz boczek.
  4. Drobno siekamy czosnek, kiełbasę oraz cebulę.
  5. Wszystko smażymy na patelni na oleju lub na maśle.
  6. Dodajemy przecier pomidorowy mieszamy i podsmażamy. Dodajemy odrobinę wody.
  7. Wszystko dodajemy do garnka z zupą.
  8. Mięso wyjęte z zupy, a więc boczek kroimy i kroimy żeberko (wcześniej obieramy) i dodajemy do zupy.
  9. Wszystko mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku pieprzem, cukrem, majerankiem. Doprawiamy słodka papryką.
  10. Gotujemy, mieszamy i gotowe!

Zupa z tradycyjnego przepisu wychodzi bardzo smaczna i syta! Można w niej oczywiście zrezygnować z dodatków mięsnych.

Jak podawać fasolkę po bretońsku?

Fasolka jest daniem bardzo sycącym. Dzięki temu świetnie sprawdza się jako danie samo w sobie, a więc bez żadnych dodatków. Z czym podawać fasolkę, jeżeli koniecznie chcemy jakieś dodatki/ Jeżeli chcesz, możesz zjeść zupę z ulubionym pieczywem. Fasolkę po bretońsku można także podawać jako dodatek do drugiego dania, np. kotleta schabowego lub mielonego i ziemniaków.

Zaletą fasolki po bretońsku jest możliwość jej wielokrotnego odgrzewania. Nie tylko można to robić, ale jest to nawet wskazane, gdyż po każdym podgrzaniu fasolka smakuje jeszcze lepiej! Fasolkę po bretońsku można także zamrażać.

Mamy nadzieję, że nasz przepis się sprawdzi. Nie jest on bardzo wymagający, nie potrzeba wielu składników, a sama fasolka jest bardzo smaczna!