Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa jest jedną z najpopularniejszych zup w kuchni węgierskiej. Jednak nie mniejszą popularnością cieszy się ona również w naszym kraju! Jak zrobić zupę gulaszową, aby była naprawdę smaczna i skradła serca naszej rodziny? Wcale nie potrzeba do jej wykonania wielu składników, albo dużych umiejętności kulinarnych. Wystarczy trochę mięsa, nieco słodkiej papryki i trochę ostrej papryki i kilka innych dodatków! Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem – domowa zupa gulaszowa.

Jak zrobić zupę gulaszową – zupa gulaszowa przepis

Węgierska zupa gulaszowa charakteryzuje się ostrym smakiem. W oryginalnym przepisie do zupy dodaje sie sporo ostrej papryki. Jednak, Polacy lubią nieco łagodniejsze smaku, dlatego w naszym przepisie będzie przeważać papryka słodka. Zupę gulaszową opiera się na mięsie wołowym, albo wieprzowym. Jeżeli jednak nie masz tego mięsa, możesz wykorzystać inne. Warto jednak trzymać się przepisu.

Składniki na zupę gulaszową

Składnikami zupy gulaszowej są:

  • 3 Łyżki oleju
  • 3 Łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g mięsa wołowego
  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 2 małe czerwone papryki
  • 1 papryka ostra (ewentualnie, jeżeli lubisz ostre zupy)
  • 400 g ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • Nieco ponad litr bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 marchewki

Przygotowanie zupy gulaszowej

  1. Mięso kroimy na niewielkie kawałki i podsmażamy na patelni na oleju. Po kilku minutach, całość przełóż do garnka.
  2. Warzywa, a więc cebulę, pora, marchewkę i papryki pokrój drobno. Całość podsmaż na patelni, również na olej i dodaj przyprawy. Wszystko zamieszaj dokładnie i smaż przez ok. 10 minut.
  3. Całość przełóż do garnka z mięsem. Wlej wodę i dokładnie wymieszaj.
  4. Przykrywamy garnek pokrywka i gotujemy ponad godzinę, mieszając co jakiś czas.
  5. Do dupy dodajemy pomidory, przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy.
  6. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobna kostkę, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze przez ok. 30 minut.

Zupę podajemy gorącą. Wtedy smakuje najlepiej!

Przygotowanie zupy gulaszowej jest całkiem proste – prawda? W dodatku można przechowywać ją w lodówce oraz słoikach. Co więcej, odgrzewany gulasz smakuje jeszcze lepiej! Gęstą zupę gulaszową na pewno polubi cała rodzina! Treściwa zupa gulaszowa często podawana jest jako jedyne danie na obiad – drugie danie nie jest już po prostu potrzebne! Mamy nadzieję, że z naszego przepisu zupa gulaszowa wyjdzie naprawdę smaczna!