Kapusta młoda
Młoda kapusta jest zdrowa i pyszna – co do tego nie ma żadnych wątpliwości! Jej przygotowanie trwa bardzo krótko. Kapusta młoda jest bardzo delikatna w smaku, a z dodatkiem niektórych przypraw smakuje wybornie! Po przygotowaniu można jeść ją solo, z pieczywem, albo może stanowić dodatek do drugiego dania. Jak zrobić młodą kapustę! Przedstawiamy idealny przepis!
Młoda kapusta gotowana (młoda kapusta zasmażana) – przepis
Gotowanie młodej kapusty odbywa się bardzo szybko. Wystarczy zaledwie ok. 20 minut, aby móc cieszyć się pyszną i delikatna młodą kapustą. Kapusta biała w smaku jest wyjątkowa – można zajadać się nią solo, z pieczywem, albo może stanowić dodatek do dania drugiego, np. do kotlecików mielonych. Młoda kapusta gotowana, to inaczej młoda kapusta duszona, albo młoda kapusta zasmażana. Kiedy pojawia się w sklepach młoda kapusta, naprawdę warto ja kupić! Jeżeli jednak jest np. zima, a Ty masz ochotę na pyszną kapustę, możesz użyć też tej starszej. Przepis jest dokładnie taki sam.
Młoda kapusta – składniki
- Główka młodej kapusty
- Pęczek koperku
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Tymianek do smaku
Kapusta młoda – przygotowanie
- Z młodej kapusty usuń głąb oraz wierzchnie liście. Resztę kapusty pokrój na mniejsze części, a następnie kapustę drobno poszatkuj.
- Młodą kapustę drobno pokrojoną wrzucamy do garnka i zalewamy połową szklanki wody.
- Dodajemy wszystkie przyprawy, włączamy palnik na średnią moc, garnek przykrywamy i dusimy kapustę przez ok. 10-15 minut, aż zrobi się miękka. Gotowanie młodej kapusty trwa naprawdę krótko!
- W tym czasie drobno kroimy koperek i przygotowujemy 2 łyżki soku z cytryny – dodajemy wszystko do kapusty.
- Robimy zasmażkę – masło wrzucamy na patelnię i dodajemy mąkę. Wszystko na małym ogniu dokładnie mieszamy.
- Zasmażkę przekładamy do garnka z kapustą.
I oto przepis z młodych główek kapusty – prawda , że prosty? Życzymy smacznego!