Kotlety mielony
Kotlety mielone to jedne z najpopularniejszych kotletów w Polsce. Zarówno kotlety mielone, jak i kotlety schabowe, pojawiają się bardzo często na naszych talerzach. Kotlety mielone, jak sama nazwa wskazuje, powstają z mielonego mięsa z dodatkami. Są naprawdę dobre. Najczęściej podaje się je do drugiego dania obok ziemniaków i surówki. Jednak, można je jeść także z pieczywem, np. przyrządzić doskonałe hamburgery. Smak kotletów zależy od mięsa mielonego, ale również od dobranych dodatków, a zwłaszcza przypraw.

Soczyste kotlety mielone polskie – przepis
Jak zrobić kotlety mielone, aby były naprawdę soczyste i smaczne? Przedstawiamy doskonały, prosty przepis! Przygotowanie kotletów mielonych nie jest trudne. Całość pracy polega tylko na wymieszaniu składników, a najbardziej czasochłonne jest tylko smażenie kotletów mielonych.
Składniki na soczyste kotlety
- Pół kg łopatki wieprzowej zmielonej lub innego mięsa mielonego
- Czerstwa kajzerka
- Pół szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- Szczypta majeranku
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 4 łyżki smalcu
- bułka tarta – kilka łyżek
Przygotowanie dobrych kotletów
- Cebulę siekamy bardzo drobno i podsmaż na patelni
- Bułkę włóż do miseczki i zalej mlekiem. Poczekaj aż nasiąknie mlekiem
- Mięso mielone włóż do miski, dodaj do mięsa namoczoną bułkę, do mięsa dodaj też cebulę oraz resztę dodatków. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej rękoma.
- Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i układamy na talerzu.
- Na patelnię dajemy tłuszcz i podgrzewamy. Uformowane kotlety układamy na rozgrzanym oleju. Smażymy z obydwu stron.
- Gotowe kotlety mielone układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Domowe kotlety mielone są gotowe! Tradycyjne kotlety mielone z pewnością będą smakować całej rodzinie!
Jak podawać kotlety mielone?
Polski kotlety mielone można podawać na wiele sposobów. Jak już wspomnieliśmy, można podawać je jako dodatek mięsny do drugiego dania – obok ziemniaków lub kaszy oraz surówek. Jednak, można także jeść kotlety solo lub z pieczywem. Kotlet mielony nadaje się do robienia na patelni, ale można go również grillować. Co więcej, są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju hamburgerów domowych. A jaka jest tajemnica smacznego kotleta mielonego? Dwie rzeczy są naprawdę ważne. Po pierwsze, jest to rodzaj mięsa. Po drugie, ważne jest to, jak to mięso zostanie przyprawione. Wszystkim życzymy smacznego!