Kotlety mielony

Kotlety mielone to jedne z najpopularniejszych kotletów w Polsce. Zarówno kotlety mielone, jak i kotlety schabowe, pojawiają się bardzo często na naszych talerzach. Kotlety mielone, jak sama nazwa wskazuje, powstają z mielonego mięsa z dodatkami. Są naprawdę dobre. Najczęściej podaje się je do drugiego dania obok ziemniaków i surówki. Jednak, można je jeść także z pieczywem, np. przyrządzić doskonałe hamburgery. Smak kotletów zależy od mięsa mielonego, ale również od dobranych dodatków, a zwłaszcza przypraw.

Soczyste kotlety mielone polskie – przepis

Jak zrobić kotlety mielone, aby były naprawdę soczyste i smaczne? Przedstawiamy doskonały, prosty przepis! Przygotowanie kotletów mielonych nie jest trudne. Całość pracy polega tylko na wymieszaniu składników, a najbardziej czasochłonne jest tylko smażenie kotletów mielonych.

Składniki na soczyste kotlety

  • Pół kg łopatki wieprzowej zmielonej lub innego mięsa mielonego
  • Czerstwa kajzerka
  • Pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Szczypta majeranku
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • 4 łyżki smalcu
  • bułka tarta – kilka łyżek

Przygotowanie dobrych kotletów

  1. Cebulę siekamy bardzo drobno i podsmaż na patelni
  2. Bułkę włóż do miseczki i zalej mlekiem. Poczekaj aż nasiąknie mlekiem
  3. Mięso mielone włóż do miski, dodaj do mięsa namoczoną bułkę, do mięsa dodaj też cebulę oraz resztę dodatków. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, najlepiej rękoma.
  4. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i układamy na talerzu.
  5. Na patelnię dajemy tłuszcz i podgrzewamy. Uformowane kotlety układamy na rozgrzanym oleju. Smażymy z obydwu stron.
  6. Gotowe kotlety mielone układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Domowe kotlety mielone są gotowe! Tradycyjne kotlety mielone z pewnością będą smakować całej rodzinie!

Jak podawać kotlety mielone?

Polski kotlety mielone można podawać na wiele sposobów. Jak już wspomnieliśmy, można podawać je jako dodatek mięsny do drugiego dania – obok ziemniaków lub kaszy oraz surówek. Jednak, można także jeść kotlety solo lub z pieczywem. Kotlet mielony nadaje się do robienia na patelni, ale można go również grillować. Co więcej, są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju hamburgerów domowych. A jaka jest tajemnica smacznego kotleta mielonego? Dwie rzeczy są naprawdę ważne. Po pierwsze, jest to rodzaj mięsa. Po drugie, ważne jest to, jak to mięso zostanie przyprawione. Wszystkim życzymy smacznego!