Ciasto ze śliwkami

Śliwki to owoc, który ma w Polsce bardzo długą tradycję. Mamy wiele ich odmian, a każda z nich jest pyszna. Uwielbiamy śliwki pod każdą postacią – w dżemach i konfiturach, w powidłach, w ciasteczkach, kompotach, a przede wszystkim w domowych ciastach. I bardzo dobrze! Rodzime owoce są zdrowe i doskonale nadają się do przygotowywania z nich pyszności. Przedstawiamy przepis na łatwe ciasto śliwkowe!

Jak zrobić ciasto ze śliwek – przepis na proste ciasto z sezonowych owoców

Sezonowych owoców, z których można zrobić pyszności w kuchni, mamy w naszym regionie wiele; gruszki, jabłka, coraz cześciej brzoskwinie, maliny, poprzeczki czarne, czerwone i białe, agrest – można by wymieniać tak bez końca. Jednym z owoców sezonowych są śliwki. Poniżej przedstawiamy przepis na bardzo smaczne, a co najważniejsze, szybkie w przygotowaniu ciasto ze śliwkami.

Składniki na kruche ciasto

  • 3 żółtko zimne (jajka powinny być wyciągnięte z lodówki tuż przed rozpoczęciem pieczenia)
  • pół szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • 1 masło zimne
  • 150 g mąki

Pozostałe składniki

  • 1 kg śliwek
  • 30 g cukru pudru do posypania ciasta

Przygotowanie ciasta kruchego z soczystymi śliwkami krok po kroku

  1. Wszystkie składniki suche przesiewamy do miski i mieszamy
  2. Dodajemy rozdrobione, ale zimne masło (można pociąć je na kawałeczki, ale musi być zimne)
  3. Dodajemy żółtka i szczyptę soli (jajka powinny być prosto z lodówki)
  4. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto
  5. Formujemy kule, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.
  1. Przygotowujemy śliwki. Myjemy dokładnie i przecinamy na mniejsze kawałki, wyjmując z nich pestki.
  2. Wyjmujemy ciasto. Jedną część rozwałkuj i wyłóż nią formę do pieczenia, wcześniej posmarowaną masłem (ew. z papierem do pieczenia)
  3. Na ciasto wysypujemy równomiernie śliwki. Ważne, aby układać śliwki skórką do dołu.
  4. Resztę ciasta umieszczamy na śliwkach. Można to zrobić na dwa sposoby, albo urywając po kawałku ciasta i oblepiając śliwki, albo ciasto można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
  5. Ciasto wkładamy do piekarnika na 50 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
  6. Po wyciągnięciu ciasta czekamy aż ostygnie i posypujemy cukrem pudrem.

Szybkie ciasto na co dzień i od święta

Ciasta z kruchym ciastem i owocami są naprawdę szybkie do zrobienia. Jednak, również śliwki i ciasto drożdżowe komponują się bardzo dobrze! Do ciasta można użyć śliwek węgierek lub innych śliw, które akurat możemy kupić lub które mamy w swoim sadzie. Śliwki węgierki są jednak najbardziej popularne. Ciasto ze śliwkami to obłedne ciasto! Placek ze śliwkami zrobisz w mgnieniu oka, a Twoja rodzina na pewno będzie się nim zajadać ze smakiem. Jest tak proste i szybkie w przygotowaniu, że można robić je w wolnej chwili w tygodniu – nie trzeba czekać na weekend, czy też na święta!

Właściwości śliwek

Czy warto jeść śliwki? Oczywiście! Zwłaszcza kwaśne śliwki, które są świeżo zerwane z drzewa, bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Śliwki są niezwykle zdrowe. Zawierają bardzo duża ilość witaminy C, witamin B, a także witaminę E. Wykazują właściwości antyoksydacyjne. Zawierają również potas, żelazo, magnez. Bardzo dobrze działają na jelita. Śliwki wykorzystuje się w leczeniu prostaty, zapobiegają także bakteryjnemu zapaleniu pęcherza.

Mamy nadzieję, że nasze ciasto przypadnie Państwu do gustu. Ciasto ze śliwkami rozpływa się w ustach! Życzymy smacznego!