Ciasto ze śliwkami
Śliwki to owoc, który ma w Polsce bardzo długą tradycję. Mamy wiele ich odmian, a każda z nich jest pyszna. Uwielbiamy śliwki pod każdą postacią – w dżemach i konfiturach, w powidłach, w ciasteczkach, kompotach, a przede wszystkim w domowych ciastach. I bardzo dobrze! Rodzime owoce są zdrowe i doskonale nadają się do przygotowywania z nich pyszności. Przedstawiamy przepis na łatwe ciasto śliwkowe!
Jak zrobić ciasto ze śliwek – przepis na proste ciasto z sezonowych owoców
Sezonowych owoców, z których można zrobić pyszności w kuchni, mamy w naszym regionie wiele; gruszki, jabłka, coraz cześciej brzoskwinie, maliny, poprzeczki czarne, czerwone i białe, agrest – można by wymieniać tak bez końca. Jednym z owoców sezonowych są śliwki. Poniżej przedstawiamy przepis na bardzo smaczne, a co najważniejsze, szybkie w przygotowaniu ciasto ze śliwkami.
Składniki na kruche ciasto
- 3 żółtko zimne (jajka powinny być wyciągnięte z lodówki tuż przed rozpoczęciem pieczenia)
- pół szklanki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ opakowania cukru wanilinowego
- 1 masło zimne
- 150 g mąki
Pozostałe składniki
- 1 kg śliwek
- 30 g cukru pudru do posypania ciasta
Przygotowanie ciasta kruchego z soczystymi śliwkami krok po kroku
- Wszystkie składniki suche przesiewamy do miski i mieszamy
- Dodajemy rozdrobione, ale zimne masło (można pociąć je na kawałeczki, ale musi być zimne)
- Dodajemy żółtka i szczyptę soli (jajka powinny być prosto z lodówki)
- Całość wyrabiamy na gładkie ciasto
- Formujemy kule, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.
- Przygotowujemy śliwki. Myjemy dokładnie i przecinamy na mniejsze kawałki, wyjmując z nich pestki.
- Wyjmujemy ciasto. Jedną część rozwałkuj i wyłóż nią formę do pieczenia, wcześniej posmarowaną masłem (ew. z papierem do pieczenia)
- Na ciasto wysypujemy równomiernie śliwki. Ważne, aby układać śliwki skórką do dołu.
- Resztę ciasta umieszczamy na śliwkach. Można to zrobić na dwa sposoby, albo urywając po kawałku ciasta i oblepiając śliwki, albo ciasto można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
- Ciasto wkładamy do piekarnika na 50 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
- Po wyciągnięciu ciasta czekamy aż ostygnie i posypujemy cukrem pudrem.
Szybkie ciasto na co dzień i od święta
Ciasta z kruchym ciastem i owocami są naprawdę szybkie do zrobienia. Jednak, również śliwki i ciasto drożdżowe komponują się bardzo dobrze! Do ciasta można użyć śliwek węgierek lub innych śliw, które akurat możemy kupić lub które mamy w swoim sadzie. Śliwki węgierki są jednak najbardziej popularne. Ciasto ze śliwkami to obłedne ciasto! Placek ze śliwkami zrobisz w mgnieniu oka, a Twoja rodzina na pewno będzie się nim zajadać ze smakiem. Jest tak proste i szybkie w przygotowaniu, że można robić je w wolnej chwili w tygodniu – nie trzeba czekać na weekend, czy też na święta!
Właściwości śliwek
Czy warto jeść śliwki? Oczywiście! Zwłaszcza kwaśne śliwki, które są świeżo zerwane z drzewa, bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm. Śliwki są niezwykle zdrowe. Zawierają bardzo duża ilość witaminy C, witamin B, a także witaminę E. Wykazują właściwości antyoksydacyjne. Zawierają również potas, żelazo, magnez. Bardzo dobrze działają na jelita. Śliwki wykorzystuje się w leczeniu prostaty, zapobiegają także bakteryjnemu zapaleniu pęcherza.
Mamy nadzieję, że nasze ciasto przypadnie Państwu do gustu. Ciasto ze śliwkami rozpływa się w ustach! Życzymy smacznego!