Pierogi leniwe
Pierogi leniwe znane są pod wieloma nazwami. W dużej mierze zależy to od regionu. Mówimy na nie także kluski leniwe, albo kopytka. Wykonuje się je z maki pszennej, jajek i sera. Powinny być delikatne w smaku i rozpływające się w ustach! Podaje się je z roztopionym masełkiem i bułką tartą, albo na słodko, z masłem i cukrem. Kluseczki te uwielbiane są zarówno przez dzieci jak i przez dorosłych.
Leniwe pierogi – przepis
Leniwe kluski wcale nie są takie leniwe – szybko znikają z talerzy! Chcesz wiedzieć, jak zrobić kluski leniwe? Nasz przepis na pewno Ci się przyda! Domowe pierogi leniwe z tego przepisu wychodzą wybornie!
Składniki na pierogi leniwe
- Pół kg twarogu półtłustego
- 2 jajka
- Pół szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
kluski leniwe – przygotowanie
- Przygotowanie klusek leniwych rozpoczynamy od przygotowania sera. Ser tłusty lub półtłusty przepuszczamy przez maszynkę. Nie może być zwarty. Do sera dokładamy mąkę, sól, a także miękkie masło. Masło może być roztopione, ale uwaga – powinno być schłodzone. Przy dodawaniu maki bądź ostrożnym. Najpierw dodaj trochę maki, później resztę. chodzi o to, aby ciasto nie było zbyt twarde. Jeżeli jego konsystencja jest juz zbyt twarda, nie musisz dodawać całej przygotowanej porcji maki.
- Jajka rozbijamy, do sera dodajemy żółtko. Białko przekładamy do innej, suchej miski.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Uwaga! Jeżeli chcesz zrobić kluski bezglutenowe, dodaj bezglutenową mąkę. dodając make jaglana, uzyskasz kluski jaglane.
- Ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy.
- Formujemy kluseczki. Najpierw z porcji ciasta robimy wałeczek, następnie delikatnie go spłaszczamy, a później kroimy pod kątem, tak, aby wyszły zgrabne kluski. wszystko to robimy na stolnicy oproszonej mąką.
- Przygotowujemy wodę, gotujemy ją w garnku. Na gotującą się wodę, wrzucamy porcję kluseczek. Woda ma się gotowaĆ odrobinę.
- Kluseczki wyciągamy z wody, kiedy wypłynął.
Z tego przepisu można wykonać ekspresowe pierogi leniwe. Jak widać, wystarczy tylko kilka składników, które pozwalają przygotować naprawdę pyszne danie! A jaki jest do leniwych pierogów najlepszy dodatek? To już musicie wybrać sami! Niektórzy wolą, aby kopytka miały raczej smak wytrawny, a inni nie wyobrażają sobie kopytek inaczej niż na słodko. Kluski leniwe podajemy na wiele sposobów! Połączenie pieroga leniwego z cukrem to prawdziwe niebo w gębie. Polecamy i życzymy smacznego!
W kuchni – jak wiadomo – można, a nawet trzeba eksperymentować. Niektórzy do zrobienia kluseczek wykorzuytuja mieszanki mak, np. maki pszennej, maki jaglanej i odrobiny mąki ziemniaczanej. W wielu domach leniwe kluski robi się z dodatkiem ziemniaków – nie jest to jednak konieczne. Gotowanie leniwych klusek jest szybkie. Ekspresowe kluski leniwe robi się zaledwie w 30 minut! Proste kluski leniwe polubią Twoje dzieci, ale Ty sam również będziesz się z nimi zajadał, zwłaszcza, kiedy będą zrobione na słodko! Wszystkim zyczymy smacznego!