Szarlotka
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych w Polsce ciast. Nic w tym dziwnego – w końcu w Polsce sady z jabłkami i jabłka są bardzo popularne, a więc wszelkiego rodzaju wypieki z tym owocem są często spotykane. Jest to wypiek na kruchym cieście z jabłkami, posypane najcześciej cukrem pudrem. Szarlotkę nazywamy inaczej jabłecznikiem. Do przygotowania szarlotki nie potrzeba wielu składników. Jest słodka, pyszna i zdrowa. A w dodatku jest to szybkie ciasto w przygotowaniu! Domowe ciasta są wyjątkowe – prawda? Jest to jedno z ulubionych ciast Polaków, a zatem do dzieła!
Najlepsza szarlotka na kruchym cieście – prosty przepis
Do przygotowania szarlotki potrzebujmy:
Składniki na ciasto kruche
- 3 żółtko
- 30 g cukru pudru
- ½ łyżeczki do pieczenia
- ½ opakowania cukru wanilinowego
- 1 masło
- 150 g maki
Uwaga! Bardzo ważne, aby wszystkie składniki ciasta były wcześniej w lodówce!
Pozostałe składniki
1,5 kg jabłek
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
ciasto kruche – przygotowanie
Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy:
- Wszystkie składniki suche przesiewamy do miski
- Dodajemy rozdrobione, ale zimne masło
- Dodajemy żółtka i szczyptę soli
- Całość wyrabiamy na gładkie ciasto
- Formujemy dwie kule, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. godzinę.
Przygotowanie tradycyjnej szarlotki
- Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, wyjmujemy gniazdo nasienne. Drobno kroimy, wkładamy do garnka.
- Zasypujemy cukrem i cynamonem. Smażymy je mieszając przez ok. 20 minut. Jabłka mają być miękkie i aromatyczne.
- Blachę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy jednym ciastem
- wyciągniętym z lodówki. Ciasto uprzednio lekko rozwałkujemy. Przed pieczeniem ciasto nakłuwamy widelcem.
- Na ciasto wykładamy masę jabłeczną
- Drugą połowę ciasta formujemy w paseczki i układamy w różne wzory na szarlotce, albo trzemy na grubych oczkach posypując całą szarlotką
- Wkładamy ciasto do nagrzanego na 180 stopni piernika i pieczemy przez 50 minut.
- Szarlotkę wyjmujemy, chłodzimy. Można oprószyć cukrem pudrem
Rodzaj jabłek – czy ważny?
Czy wszystkie jabłka pasują do szarlotki? Teoretycznie tak jednak różnorodność jabłek jest ogromna, a wybór jabłek ma oczywiście bardzo duże znaczenie jeżeli chodzi o szarlotkę, bo decyduje o jej smaku. W naszym kraju sadownictwo jest bardzo rozpowszechnione i możemy cieszyć się ogromną ilością odmian jabłek. Mają one inne aromaty i smaki, a także różną twardość. Na szarlotkę możemy wybrać kilka rodzajów jabłek. Papierówki, polska odmianę jabłek, które są kruche i delikatne, szarą oraz złotą Renetę, aromatyczne, które upieczone smakują wyśmienicie, antonówkę, charakteryzujące się kwaśno -słodkim smakiem, a także Champion, jabłka określane mianem klasyków wśród jabłek. Koniecznie zwróć zatem uwagę, jakie jabłka wybierasz w sklepie na ciasto idealne!
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Doskonale smakuje z kawą oraz kakao, ale tez z gorącą herbatą. Jest ciastem ponadczasowym i lubianym prawie przez wszystkich. Ciasto szarlotka jest bardzo słodkie. Dlatego, jeżeli chcemy nieco zniwelować tę słodycz, zrezygnujmy z duże ilości cukru, możemy wybrać też te bardziej kwaśne odmiany jabłek. Czas przygotowania szarlotki jest dość krótki, w porównaniu do innych ciast, dlatego można zrobić je w wolnej chwili w ciągu dnia, w tygodniu. Nie trzeba czekać na weekend!