Papryka faszerowana

Papryka faszerowana to kolorowy i pyszny pomysł na obiad. Papryka faszerowana mięsem może być także podana gościom na domowym przyjęciu – na pewno się spodoba! Najcześciej jest faszerowana mięsem mielonym, chociaż oczywiście można zrobić je w wersji wegetariańskiej – wtedy zamiast mięsa, robimy farsz warzywny – faszerowana fit papryka również jest bardzo pyszna, a przede wszystkim zdrowa! A zatem do dzieła!

Papryka faszerowana mięsem – przepis

Papryka faszerowana mielonym mięsem, papryka faszerowana kaszą, papryka faszerowana ryżem, wegetariańska papryka faszerowana – rodzajów tak przygotowanej papryki może być naprawdę wiele! W tym przepisie przedstawiamy paprykę faszerowaną mięsem mielonym – prostą w przygotowaniu i bardzo smaczną!

Zapiekana papryka – składniki

  • 4 papryki duże
  • i torebka ryżu
  • 500 g mięsa – mielonej łopatki lub innego mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • szczypta oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ostrej papryki

Jak zrobić faszerowaną paprykę – przygotowanie

Przygotowanie farszu

  1. 1 ugotuj ryż i odstaw
  2. Cebule i czosnek pokrój drobniutko i podsmaż na patelni
  3. Na patelnię z cebulą dodaj mięso mielone, a także wszystkie przyprawy, wszystko dokładnie wymieszaj i smaż na małym ogniu ok. 10 – 15 minut ciągle mieszając.
  4. Kiedy mięso jest już usmażone, dodajemy do całości ryż.
  5. Dodaj pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko podduś na patelni jeszcze przez kilka minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
  6. Kroimy ser i dodajemy do farszu.

Przygotowanie faszerowanej papryki

  1. Dokładnie myjemy papryki, i odcinamy „kapelusz” każdej papryki. Wydrążamy środek papryk.
  2. Do naczynia żaroodpornego wkładamy papryki i wypełniamy je farszem.
  3. Papryki przykrywamy „kapeluszami”. Piecz papryki faszerowane przez 40 minut, w temperaturze 180 stopni.

Pieczona papryka (nadziewana papryka) to danie, które bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Jak podawać faszerowaną paprykę? Najlepiej solo z dodatkiem pieczywa. Jedną paprykę układamy na talerzu i podajemy wraz z łyżeczką i odrobiną pieczywa. To jak podajesz papryki faszerowane, zależy od indywidualnych preferencji. Wybierając papryki, niech nie będzie to tylko papryka czerwona, ale także żółta i zielona – czym więcej kolorów, tym lepiej!

Kaloryczność papryki jest mała. Jednak kaloryczność faszerowanej papryki jest już całkiem spora. Dlatego, jeżeli chcesz, aby Twoje zdanie było bardziej fit, musisz zrobić paprykę faszerowaną warzywami. Należy pamiętać też o tym, że farsz, a zwłaszcza mięso, nie muszą być wcześniej przyrządzane na patelni – w piekarniku mięso również może dojść i być bardzo smaczne. Niektórzy uważają jednak, że mięso podpieczone na patelni z warzywami oraz przyprawami, smakuje znacznie lepiej.